Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerdonderdag 15 september 2005    Evangelie van 2005-09-15
 titelZeewijding en vissersmis
beschrijvingOp veel plaatsen aan de Vlaamse kust wordt ook dit jaar naar goede traditie de zee gezegend. De oorsprong van dit gebruik ligt in de afvaart van de vissers naar verre en gevaarlijke visgronden. Het verhaal van Jezus die de storm op het meer stilt, heeft hen altijd sterk aangesproken.

Een zegen over de zee uitspreken is een bede tot God om voorspoed voor allen die op zee en van de zee leven. Het is ook God erkennen als Heer van al het geschapene en Gever van alle goed. De kleine mens is veilig in de hand van Hem die de wilde baren tot bedaren bracht.

Vandaag de dag betreft die zegening niet alleen meer de vissersbevolking maar eveneens allen die in het toeristische bedrijf werkzaam zijn en allen die komen genieten van water, lucht en zon.

De jongste jaren werden goede inspanningen gedaan om de oude vormen aan te passen of te vernieuwen. Het blijven feestelijke hoogtepunten waardoor de Kerk ook aantoont dat ze meeleeft met het kustleven.

Data en plaats:

Zondag 19 juni
Oostende: om 9.30 uur vissersmis in de Sint-Antoniuskerk op de Vuurtorenwijk.

Zondag 26 juni
Zeebrugge - Sint-Donaas: om 10.15 uur processie (vertrek aan de school in Zustersstraat) en om 11 uur eucharistieviering en zeewijding aan de oude vismijn.

De Panne - Onze-Lieve-Vrouw: om 10.30 uur: stoet; om 11 u. eucharistieviering en zeewijding op de Leopold I-esplanade. Thema: ”Jezus, blijf bij ons”. In samenwerking met de vissers en vissertjes, met choreografie van 'Zeesterren', muziek en zangkoor en met medewerking van KLJ.

Zondag 3 juli
Oostende: om 11 uur aan het Zeeliedenmonument. Thema: ”De zee”.

Zondag 10 juli
Blankenberge: om 10 uur eucharistieviering en zeewijding op het strand ter hoogte van het staketsel. Thema: “Breng mij in beweging”. Rechtstreekse uitzending door de VRT en overgenomen door de Nederlandse televisie. Regie: conceptregie Avalon, Jan Dekyvere.

Zondag 7 augustus
Koksijde: om 10 uur openluchtmis op de site van de abdij Ten Duinen.

Maandag 15 augustus
Heist - Sint-Antonius: om 10 uur de 16de vernieuwde processie ‘Ster der Zee’. Om 10.30 uur hulde aan de 180 slachtoffers van de zee. Om 11 uur eucharistieviering op het Heldenplein met de zegening van de zee om 12 uur.

Donderdag 15 september
Oostduinkerke - Sint-Niklaas: om 9 uur vissersmis in de Sint-Niklaaskerk, daarna bloemenhulde op het ere-park van de overleden vissers bij het nationaal visserijmuseum en ontvangst van de families.

info persdienst.bisdom.brugge@kerknet.be
locatieSint-Niklaas
plaatsOostduinkerke (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl