Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 5 juni 2005    Evangelie van 2005-06-05
 titel500 jaar Sint-Barbaragilde
beschrijvingOp zondag 5 juni 2005 organiseert het St. Barbaragilde Veghel met medewerking van de Overheid Hoge Schuts de jaarlijkse Gildendag van de oudste gildenkring van Nederland ”De Hoge Schuts”. Op die dag herdenkt het Veghelse Sint Barbaragilde dat het 25 jaar geleden uit haar slaap is ontwaakt. Tevens herdenkt zij het 500-jarig bestaan. In het gemeente-archief is een oude akte gevonden uit het jaar 1505 waarin het St. Barbaragilde reeds wordt vernoemd.

De Gildendag zal iets anders verlopen dan anders. Alle aktiviteiten en wedstrijden vinden plaats in het centrum van Veghel zodat de plaatselijke bevolking er meer bij betrokken kan worden. Centraal punt is theater ”De Blauwe Kei”. Van daaruit wordt 's morgens naar de kerk vertrokken en na de viering zal daar voor alle gildenbroeders en gildenzusters broodjes en koffie klaarstaan.

Ook de erewijn wordt door het gemeentebestuur in de Blauwe Kei aangeboden. Hiervoor zullen van ieder gilde 4 personen worden uitgenodigd.

De optocht gaat door de straten in het centrum van Veghel en zal 1400 meter lang zijn. Mensen die slecht ter been zijn en toch aan de massale opmars willen meedoen, kunnen bij Blokker instappen. De massale opmars zal op het Stadhuisplein plaatsvinden.

Direkt hierna beginnen de wedstrijden eveneens in het centrum.

Voorafgaande aan de kringgildendag zal op zaterdag 4 juni een receptie worden gehouden van 17.00 tot 19.00 uur, eveneens in theater ”De Blauwe Kei” te Veghel.

Programma
10.00 uur Plechtige Gildemis in de Sint-Lambertuskerk
12.00 uur Ontvangst keizers, koningen etc in De Blauwe Kei
13.00 uur Optocht door Veghel
14.00 uur Opmars van de Gilden
15.00 uur Aanvang wedstrijden
17.30 uur Prijsuitreiking

infowww.hogeschuts.nl/home.html
06 22521723
locatieCentrum Veghel
plaatsVeghel (Noord-Brabant)
postcode54
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl