Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf dinsdag 7 juni 2005    Evangelie van 2005-06-07
 titelKerkelijk Kleinood
beschrijvingMuseum Ons’ Lieve Heer op Solder besteedt dit voorjaar aandacht aan de Amsterdamse emailleur en edelsmid Nico Witteman. In de tentoonstelling

Kerkelijk Kleinood, werk van Nico Witteman (1900-1982)

van deze zeer veelzijdige en creatieve ambachtsman is voornamelijk kerkelijke kunst te zien zoals kruisen, kelken medaillons en sieraden. Bij het merendeel van zijn werk valt het virtuoze gebruik van het prachtige blauw email op. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator mevrouw Dymph Vroom-Simonis.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 8 juni t/m 2 oktober. De feestelijke opening van zal op dinsdag 7 juni plaatsvinden vanaf 17.30 uur en wordt verricht door kardinaal Simonis.

Leven en werk (1900-1982)
Na zijn opleiding aan de St. Nicolaas HBS aan de Leidsestraat vervolgde hij zijn studie aan de kunstnijverheidsschool Quellinus. In de periode 1925-1926 was hij leerling van de bekende edelsmid Jan Eissenloeffel (1876-1957). Na bij verschillende andere (inter)nationale edelsmeden in de leer geweest te zijn, vestigde hij zich in 1928 in Amsterdam met een eigen atelier.

Via onder andere het Instituut voor Kerkelijke Kunst aan de Leidse Gracht verkreeg hij veel opdrachten uit de katholieke wereld. Tot aan het begin van de 70-er jaren was Nico Witteman zeer actief. Naast een creatief ontwerper en uitvoerder van religieuze en profane voorwerpen van edele metalen, koper, ijzer, lood en email was hij ook werkgever en opleider van talloze leerlingen die bij hem in zijn atelier het vak hebben geleerd.

Kerken in Amsterdam:
Witteman verkreeg in de loop van zijn carrière een groot aantal opdrachten vanuit de Amsterdamse katholieke kerk. Veel ‘groter’ werk is dan ook daar nog steeds in situ te zien. Naar aanleiding van de tentoonstelling zal in de speciale uitgave van de nieuwsbrief ‘t Haantje onder andere een routebeschrijving langs de Amsterdamse kerken te vinden zijn. De route voert onder andere langs de kerk van de Heilige Johannes en Barbara op het Begijnhof en de kerk Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in de Obrechtstraat.

infoMuseum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder
(020) 6207361
www.museumamstelkring.nl
locatieMuseum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 40
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl