Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
Klooster Wittem

Klooster Wittem

Website E-mail

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem
(043) 450 17 41

openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 21 juni 2005    Evangelie van 2005-06-21
 titelInternationale Redemptoristendag
beschrijvingIn het kader van het Gerardus Jubileumjaar vinden in de maand juni diverse activiteiten plaats in Wittem, het Gerardus pelgrims-oord.

Drie ontmoetingsdagen
Veel feestelijkheden concentreren zich in de week met de langste dagen: van 18 tot 25 juni. Dan staat er een grote tent in de kloostertuin, waarin vele gasten ontvangen kunnen worden.

- Allereerst zijn dat de bewoners van Partij en Wittem, want de feestweek begint met een parochiefeest op zaterdag 18 juni, waaraan de basisschool en de verenigingen uit het rectoraat,maar ook de Schutterij van Mechelen hun medewerking verlenen.

- Een paar dagen later, op dinsdag 21 juni is er een internationale redemptoristendag. Ordesgenoten van de Wittemse kloosterlingen uit heel Noordwest-Europa zijn dan te gast, waaronder de Amerikaanse algemeen overste, pater Joseph Tobin, en zijn Spaanse voorganger, pater Juan Lasso de la Vega y Miranda, die een feestrede houdt. De dag wordt besloten met een muzikale vesperviering, waaraan o.a. het Mannenkoor Lauwerkrans uit Mechelen en muzikanten van de plaatselijke fanfare medewerking verlenen. Er worden150 tot 200 mensen verwacht.

- Op donderdag 23 juni is er een ontmoetingsmiddag voor alle religieuzen uit de regio, met een lezing, een gezellig samenzijn en een vesperdienst. Ook mgr. F.Wiertz is dan te gast in Wittem.


Verder is er op 25 juni een sterwandeling naar Wittem vanuit een aantal omliggende plaatsen. En op dezelfde middag worden kloosterboeken en-platen aangeboden op een markt in de Gerarduszaal van het klooster.

Tevens zijn er in de grote Gerardus-feestmaand op alle zondagavonden van juni ‘naamfeestavonden’: allen die naar St.Gerardus zijn genoemd (roep- of doopnaam) zijn welkom voor een gezellig ‘avondje Wittem’, samen met hun gezin of huisgenoten.


Gerardus Majella leefde van 1726 tot 1755 in Zuid-Italië. Hij behoorde tot de toen pas opgerichte congregatie van de redemptoristen die later (in 1836) in Wittem hun eerste klooster in Nederland betrokken
In zijn korte leven als kloosterbroeder toonde Gerardus zich erg begaan met het lot van de armen. Toen hij op 29-jarige leeftijd aan tbc stierf, werd hij meteen door de bevolking van Zuid-Italië als een heilige vereerd..
Precies een eeuw geleden, in december 1904, volgde de officiële heiligverklaring. Ook in ons land werd Gerardus Majella door de prediking van de redemptoristen een bekende volksheilige. Veel parochies, scholen maar ook kinderen werden bij hun doop naar Sint Gerardus genoemd. Klooster Wittem werd een landelijk bekend bedevaartsoord, waarheen jaarlijks zo’n 200.000 pelgrims komen.
Naar aanleiding van het eeuwfeest van zijn heiligverklaring, en zijn 250e sterfdag op 16 oktober a.s. is het jaar 2005 uitgeroepen tot jubileumjaar met tal van activiteiten.

infoRedemptoriosten Klooster Wittem
(043) 4501741
www.gerardus.nl
organisatieKlooster Wittem
locatieFeesttent in de tuin van het klooster
plaatsWittem (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl