Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 22 juni 2005    Evangelie van 2005-06-22
 titel‘Zijn we achterlijk?’
beschrijvingOp woensdag 22 juni organiseert de werkgroep Interreligieuze Dialoog, verbonden aan de Radboud Universiteit een symposium onder de titel 'Zijn we achterlijk? Abrahamitische dialoog en het verlichtingsdebat'

Ook het afgelopen jaar is religie vaak onderwerp van gesprek geweest. Niet alleen in de media, maar ook in de kroeg, de kerk en op straat. De 11e september en de moord op Pim Fortuyn waren nog niet verwerkt of een nieuwe 'religieuze moord' schokte Nederland. Dé vraag die tot aan de dag van vandaag veel Nederlanders bezighoudt is: hoe kunnen mensen met verschillende religieuze en niet-religieuze achtergronden in Nederland samenwonen? Deze vraag lijkt in de publieke opinie, vooral door de zgn. Verlichtingsfilosofen, beantwoord te worden met: schaf de religie af of beperk de religie tot het privé-domein. Religie is achterhaald en achterlijk.

De organisatoren van dit symposium zijn ervan overtuigd dat religie juist niet beperkt moet worden tot het privé-domein en dat religie wel degelijk een verbindende en dus positieve functie in de samenleving kan hebben. Met dit symposium willen zij dan ook een eigen bijdrage leveren aan boven-genoemde discussie: is religie achterhaald en achterlijk? Zo ja, waarom dan? En: valt er iets te leren van de huidige kritiek op religie? Zo nee, hoe zou religie dan kunnen leiden tot concrete positieve activiteiten en ontwikkelingen?

Naast de behandeling van de centrale thematiek zal er ook teruggekeken worden op de eerste twee succesvolle sym-posia en de bundel 'In de voetsporen van Abraham'. Wat hebben die teweeg gebracht? En: wat kunnen we van de positieve en minder positieve ervaringen hiervan meenemen naar dit symposium en de toekomst?

Tot slot zal er een 'Leerhuis Abraham' worden gepresenteerd dat in het najaar van 2005 van start zal gaan. Dit Leerhuis, een uniek project in Nederland, is vooral bedoeld om het proces van dialoog tussen de Abrahamitische godsdiensten verder te brengen. Meer informatie over dit Leerhuis vindt u elders in deze folder.


Aanvang22 juni om 10.00 uur (- 16.00 uur)
PlaatsPiet Gerrits Zaal van het Bijbels Openluchtmuseum, Mgr. Suyslaan 8 in Heilig Landstichting (naast Nijmegen).
Prijs€ 12,50, studenten € 5,00 (entree en lunch). Mocht u die dag ook nog naar het Bijbels Openlucht-museum willen, dan kunt u kaarten kopen tegen gereduceerd tarief.
InfomarktIn de pauzes is er gelegenheid om een kijkje te nemen op de infomarkt.
Wijze van inschrijvingu kunt zich aanmelden via de kaart in deze folder of via het emailadres werkgroep@interreligieuzedialoog.nl .
VervoerU wilt graag naar het symposium komen, maar u hebt geen vervoer? Bel: 058 2890466.
Routebeschrijvingontvangt u bij de inschrijving. U kunt uw auto op enkele tientallen meters van de zaal parkeren.

info werkgroep@interreligieuzedialoog.nl
(06) 19634417 (dhr. E. Erdem)
www.interreligieuzedialoog.nl
www.islamendialoog.nl
locatiePiet Gerrits Zaal van het Bijbels Openluchtmuseum, Mgr. Suyslaan 8
plaatsHeilig Landstichting (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl