Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 7 mei 2005    Evangelie van 2005-05-07
 titelHerdenkingsdag martelaren
beschrijvingOp zaterdag 7 mei 2005 organiseert het bisdom Groningen in de Bonifatiuskapel aan de Bronlaan te Dokkum een oecumenische herdenkingsdag van de martelaren in de 20e eeuw.

Veel christenen hebben in de vorige eeuw omwille van het geloof hun leven verloren, met name tijdens het nazi-regime en onder het communisme, maar ook op andere plaatsen op de wereld. Hen willen wij in het bijzonder gedenken binnen het kader van de viering van 60 jaar bevrijding.

De dag begint met een oecumenische gebedsviering, waarin onder meer voorgaat mgr.dr. W. Eijk, bisschop van Groningen, voorgaat en waarin prof.dr. H. Hoet de predikatie verzorgt. Prof. dr. Hoet is priester van het bisdom Antwerpen en vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap St. Egidius.

Op deze herdenkingsdag van getuigen van het christelijk geloof wil het bisdom Groningen ook aandacht schenken aan vergeving en verzoening met hen wie wij in het verleden in conflict hebben verkeerd. Daarom zal pater Francis Fukamizu als rechterhand van kardinaal Shirayanagi, emeritus-aartsbisschop van Tokio, namens hem een boodschap uitspreken. Kardinaal Shirayanagi heeft bij het tot stand komen van de verzoening tussen Nederland en Japan na de Tweede Wereldoorlog een vooraanstaande rol gespeeld.

’s Middags vindt er een symposium plaats rondom het thema van martelaren in de twintigste eeuw. Mevrouw Maria Martens, lid van het Europese Parlement, is bereid gevonden als gespreksleider te fungeren. Dr. J.G. Orbán, directeur van ‘Kerk in Nood’, zal spreken over de christenen in de periode van het communisme in Oost-Europa. Ook Prof.dr. J. Jongeneel, emeritus-hoogleraar missiologie aan de Universiteit van Utrecht, zal een bijdrage leveren namens de Protestantse Kerken in Nederland. Ook zal er een bijdrage zijn namens de oosters orthodoxe kerken.

De internationale St. Egidiusgemeenschap die het initiatief genomen heeft tot oecumenische martelarenherdenkingen in diverse landen wordt vertegenwoordigd door prof.dr. H. Hoet, priester van het bisdom Antwerpen.
De entree en lunch zijn gratis. Aan het eind van de dag wordt een vrije bijdrage gevraagd.

Het programma ziet er als volgt uit

11.00 uur oecumenische gebedsviering waarin mgr.dr. W.J.Eijk, bisschop van Groningen voorgaat en waarin prof.dr. H. Hoet de predikatie verzorgt. Tijdens de viering worden namen van martelaren uit alle continenten genoemd.

13.00 uur symposium met onder meer als sprekers pater Francis Fukamizu, dr. J.G. Orbán, prof.dr. H. Hoet, en prof.dr. J. Jongeneel namens de Protestantse Kerken in Nederland en een vertegenwoordiger van de oosters orthodoxe kerken.
Gespreksleider: Maria Martens, lid Eurpees Parlement.

15.00 uur einde

infowww.bisdomgroningen.nl
organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieBonifatiuskapel aan de Bronlaan
plaatsDokkum (Groningen)
postcode91
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl