Vandaag is donderdag 15 augustus
Maria Tenhemelopneming
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 16 april 2005    Evangelie van 2005-04-16
 titelUVT Dag van de Filosofie
beschrijvingOvervloed & Onbehagen. Is dit alles?

Zaterdag 16 april organiseert de Universiteit van Tilburg de derde Dag van de Filosofie in het Textielmuseum Tilburg. Filosofen, kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en muzikanten reflecteren en discussiëren ditmaal over Overvloed & Onbehagen. Met o.a. Desanne van Brederode, Arnon Grunberg, Nelleke Noordervliet, Marcel Möring en Rudy Kousbroek.

We leven in tijden van rijkdom en overvloed. Zo wordt ons verteld. Ondergedompeld, beneveld, door een veelheid aan keuzes, mogelijkheden en producten, ongehinderd door de vanzelfsprekendheid van traditie leiden - of liever stylen en managen - wij ons leven. We ijlen van behoefte naar bevrediging en weer terug, van verlangen naar verlangen, voortgedreven door onze eigen smaken en voorkeuren. Maar terwijl we doorjakkeren bespeuren we dat behoeftes slechts tijdelijk bevredigd worden en het verlangen nooit wordt gestild.

Te midden van alles wat ons behaagt slaat de twijfel toe, vragen we: Is dit alles? Wat heeft Freud ons nog te zeggen over het huidige onbehagen? Voelen we ons verlaten in plaats van vrij? Mag het ietsje meer zijn? Zijn we als comateuze patiënten overgeleverd aan een overvloed van beelden en voorstellingen? Wat stelt kunst voor? Is porno behaaglijk of juist niet? Vervangt de waarde van een mens zijn waardigheid? Hoe onbehaaglijk is de islam? En de ‘stille Amerikaan’? In voordracht, discussie, toneel en gesprek benadert, bevraagt en belicht de Dag van de Filosofie: de hedendaagse mens, haar cultuur, haar maatschappij en haar wereld.

Grunberg's eenakter
Tijdens de Dag van de Filosofie wordt de eenakter Het Hogere van Arnon Grunberg eenmalig opgevoerd. De eenakter is speciaal geschreven voor de Dag van de Filosofie. In de hoofdrollen: Arnon Grunberg en Paul Cobben.

Andere deelnemers aan de Dag van de Filosofie zijn o.a. Ad Verbrugge, Jan Hoet, Paul Cobben, Desanne van Brederode, Nelleke Noordervliet, Joke Hermsen, Antoine Mooij, Frans van Peperstraten, Dick Pels, Rudy Kousbroek, Theo Jansen, Leo Samama, Frank Van de Veire, Harry Stroeken, Ralf Bodelier, Filip Buekens, Arjo Klamer, Ann Meskens, Olav Velthuis en Bas Heijne.

De Dag van de Filosofie Overvloed & Onbehagen vindt plaats op zaterdag 16 april van 14.00 tot 22.30 uur in het Textielmuseum Tilburg aan de Goirkestraat in Tilburg.

infowww.uvt.nl/dagvandefilosofie
locatieTextielmuseum Tilburg, Goirkestraat
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl