Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerdinsdag 12 april 2005    Evangelie van 2005-04-12
 titel60 Jaar bevrijding kamp Westerbork
beschrijvingOp 12 april staat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork stil bij 60-jarige bevrijding van kamp Westerbork door de Canadezen. Er worden oud-kampgevangenen, jongeren, ambassadeurs uit een groot aantal landen en vele andere belangstellenden verwacht. Speciale gast is de heer E.J. Sheppard. Als luitenant behoorde hij tot het 8th Reconnaissance Regiment, de Canadese verkenningstroep die kamp Westerbork bevrijdde.

Het Koninklijk Huis is vertegenwoordigd door prinses Margriet en het kabinet door de staatssecretaris van VWS, mevrouw drs. Clémence Ross-van Dorp.

De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Tussen 13.00 en 15.00 uur is de herdenking rechtstreeks op televisie te volgen op Nederland 2.

Programma
De herdenking van de 60-jarige bevrijding van kamp Westerbork bestaat uit een aantal activiteiten. Vanaf 12.30 uur vertellen oud-kampgevangenen op een voor hen historische plek aan onder meer Nederlandse en Duitse jongeren hun verhaal. Ook leerlingen van het Comeniuscollege uit Stadskanaal leveren een bijdrage. Zij dragen gedichten voor.

Om 13.30 uur start bij de ingang van het kampterrein de stille tocht. De 500 meter lange tocht gaat over wat destijds de Boulevard des Misères heette en eindigt bij het Nationaal Monument Westerbork. Tijdens de stille tocht zijn verspreid over het kampterrein verschillende bijdragen te horen. Het gelui van de uit kamp Westerbork afkomstige klok geeft de overgang tussen de stille tocht en het programma bij het Nationaal Monument Westerbork aan. Na afloop is er in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een informele bijeenkomst. Voor oud-kampgevangenen, nabestaanden en familieleden is een reünie georganiseerd.

Gasten
Ed. van Thijn, oud-minister en oud-burgemeester van Amsterdam, spreekt de overdenking uit. Hij werd op 11-jarige leeftijd bevrijd uit kamp Westerbork. Ook Willem van der Veer levert een bijdrage. Deze hoog gedecoreerde militair en geheim agent heeft de eerste stap in de bevrijding van kamp Westerbork gerealiseerd. Daarnaast zijn er muzikale en poëtische programmaonderdelen, het zeggen van het kaddisj en het blazen van de Last Post. Het programma eindigt met het leggen van bloemen. Nederlandse en Duitse kinderen leggen als eerste een witte anjer op de 97 bielzen. Vervolgens krijgen onder andere oud-kampgevangenen, vertegenwoordigers van vervolgings- en verzetsorganisatie en overheden van binnen- en buitenland gelegenheid bloemen te leggen.

info(0593) 592600
info@kampwesterbork.nl
www.kampwesterbork.nl
locatieOosthalen 8
plaatsHooghalen (Drenthe)
postcode94
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl