Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
Nederlandse Sint Gregoriusvereniging
(NSGV)

Nederlandse Sint Gregoriusvereniging

Website E-mail

Behartigt de belangen van al diegenen die regelmatig zingen in een kerkkoor en bevordert de liturgische muziek.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 7 mei 2005    Evangelie van 2005-05-07
 titelContactdag organisten
beschrijvingOp zaterdag 7 mei wordt door de NSGV afdeling Haarlem een contactdag voor amateur-organisten georganiseerd in Laren.

Op zaterdagmiddag 7 mei en op zaterdagochtend 1 oktober worden contact & studiedagen voor amateur-organisten gehouden in respectievelijk de St.-Jansbasiliek te Laren en de Nicolaaskerk te Purmerend. De reden om juist in deze kerken de contact & studiedagen te organiseren zijn hun bijzondere orgels. In Laren werd in 2004 het 34 registers tellende nieuwe Adema-orgel geplaatst, een instrument dat zich uitstekend leent voor het Frans-romantische orgelrepertoire. In Purmerend vinden we maar liefst drie historische orgels waaronder het in 2003 gerestaureerde beroemde Garrels-orgel uit 1742 met drie klavieren en 39 registers, een orgel van de orgelbouwer Witte uit 1864 en een orgel van één- klaviers orgel van Bätz uit 1777. De disposities van deze orgels vindt u hier.

Op de contact & studiedagen staan twee onderwerpen centraal:
1. de verschenen begeleidingen bij de gezangen in de bundel Gezangen voor Liturgie. Helaas is er om diverse redenen nog steeds geen begeleidingsboek verschenen bij de bundel GvL. Van alle psalmen, gezangen en acclamaties die in deze bundel voorkomen zijn inmiddels in diverse uitgaven al wel begeleidingen verschenen. Op de contact & studiedagen gaan we bekijken waar we deze begeleidingen kunnen vinden. Ook gaan we samen met de deelnemers een aantal van deze begeleidingen aan een nader onderzoek onderwerpen.

2. Vervolgens wordt tijdens deze bijeenkomst aandacht besteed aan het in 2003 verschenen cahier Stijlvol Improviseren in eredienst en liturgie, een uitgave van het oecumenische samenwerkingsverband SLSK-NSGV, waarin aan de hand van vier artikelen allerhande informatie over improviseren wordt gegeven. Zo kunnen we bijvoorbeeld in het eerste artikel van de hand van Maria Balkenende - de Voogd en Jos van der Kooy de volgende stelling lezen: Iedere musicus kan leren improviseren, mits hij voldoende tijd besteedt aan het oefenen ervan.......

Uiteraard zal er ook voldoende gelegenheid zijn om de bijzondere orgels in beide kerken te bespelen en de deelnemers worden dan ook uitgenodigd om zelf muziek mee te nemen zodat we op beide dagen kunnen afsluiten met orgelspel van de deelnemers.


De dagindeling in Laren is als volgt:

13.00 demonstratie orgel
13.15 begeleidingen bij Gezangen voor Liturgie
14.15 korte pauze
14.30 Stijlvol improviseren in liturgie en eredienst
15.30 mogelijkheid om de orgels te bespelen
16.30 einde

Graag aanmelden vóór 30 april als u mee wilt doen in Laren. Voor Purmerend kunt u zich aanmelden tot 17 september.

Locaties:
St.-Jansbasiliek, Brink 31 te Laren (Noord-Holland)
Nicolaaskerk, Kaasmark 15 te Purmerend

De dagindeling is op 1 oktober in Purmerend hetzelfde, alleen beginnen we dan om 10.00 uur 's ochtends.

Beide dagen staan onder leiding van Nico Waasdorp en Mark Heerink en zijn gratis toegankelijk. Wel moet men zich van te voren opgeven.

infoMark Heerink
06-23400843
m.heerink@planet.nl
www.nsgvhaarlem.nl
organisatieNederlandse Sint Gregoriusvereniging
locatieSt.-Jansbasiliek, Brink 31
plaatsLaren (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl