Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 15 april 2005    Evangelie van 2005-04-15
 titelMenselijke waardigheid en dementie
beschrijvingZorg voor kamerplanten en huisdieren goed voorbeeld voor omgang met demente personen - Patricia De Martelaere spreekt over menselijke waardigheid en dementie.

Op vrijdag 15 april 2005 om 15.00 uur houdt Patricia De Martelaere de lezing 'Niet meer dan een dier? Menselijke waardigheid, dementie en communicatie'. Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert de lezing in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2 in Nijmegen. Patricia De Martelaere stelt voor in de omgang met demente personen niet het verlies aan geheugen en taal te benadrukken, maar voor een menswaardige behandeling aansluiting te zoeken bij dierlijke en plantaardige eigenschappen van mensen.

Na de lezing geven Carlo Leget en Marika Meijer een reactie en volgt een debat. Toegang is € 8,- per persoon. Voor minima, studenten, medewerkers en alumnipashouders van de Radboud Universiteit is de toegang € 3,- per persoon.

Patricia De Martelaere stelt voor om in lijn met Darwin de verschillen tussen mens en dier minder zwaar aan te zetten en de dierlijke kenmerken in onszelf te erkennen. Dit zou ons kunnen bevrijden van het idee dat een menswaardige omgang met cognitief gestoorde personen alleen mogelijk is door een beroep te doen op rede en taal. Een beter voorbeeld voor een menswaardige behandeling van deze mensen is de zorgzame omgang met huisdieren en kamerplanten. Dit is beter dan het voortdurend en vergeefs aanspreken van cognitieve vermogens van demente mensen.

Prof.dr. Patricia De Martelaere is hoogleraar Filosofie aan de KU Brussel en de KU Leuven.
Dr. Carlo Leget is universitair docent Medische ethiek aan het UMC St Radboud.
Drs. Marika Meijer was van 1987 tot 2004 als pastor werkzaam in verpleeghuis Joachim en Anna te Nijmegen.

infoSoeterbeeck Programma
(024) 361 55 55
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma
info@soeterbeeck.ru.nl
locatieAula van de Radboud Universiteit
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl