Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 25 maart 2005    Evangelie van 2005-03-25
 titelGoede Vrijdag in Abdijkerk Egmond Binnen
beschrijvingGoede Vrijdag avond worden er in de St.Adelbertabdij van Egmond Binnen Gregoriaanse Metten & Lauden gezongen uit het authentieke officie van de Paaszaterdag-nacht en morgen.

De Metten of wel Donkere Metten worden in de kloosters in de nacht gezongen, gevolgd door de Lauden in de vroege ochtend van Paaszaterdag.

Donkere Metten, ook wel treurmetten genoemd zijn de plechtig gezongen metten van de laatste drie dagen van de Goede Week, waarschijnlijk zo genoemd vanwege het uitdoven van alle lichten aan het eind van dit koorgebed.

De teksten gezongen en/of gelezen zijn vol droefheid en berusting, maar ook hoopvol naar de betekenis van de verrijzenis op Pasen.

De Donkere Metten bestaan uit: drie nocturnen met elk drie psalmen met antifonen en responsen, voorafgegaan door een invitatorium en een hymne.

De Lauden bestaan uit: vier korte psalmen met canticum, een hymne en de slotrite welke zeer indrukwekkend is.

Het ritueel rond een driehoekkandelaar met 15 kaarsen, 14 ongebleekt als symbool voor rouw en een witte als symbool van Christus‘ Leven en Opstanding, geeft aan deze viering extra dimensie en als door de viering heen de veertien kaarsen zijn gedoofd zingt het koor in het duister de antifoon Christus factus est.

Een ieder die deze bijzondere gelegenheid in deze door zijn eenvoud mooie Abdij van Egmond wil meevieren is van harte welkom, de tijdsduur is ongeveer twee uur.

Teksten in Latijn en Nederlands zijn aanwezig, de toegang is uiteraard gratis.

De uitvoering van dit alles: Dekenale Schola Cantorum Beverwijk o.l.v. Drs. Ko Ariëns

infoNico.J.Th. Mooij
(0251) 65 39 63
locatieAbdijkerk
plaatsEgmond Binnen (Noord-Holland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl