Priester-theoloog Norbert Schnell spreekt dinsdagavond 24 mei 2022 in Dordrecht over de metafoor van de Kerk als de Bruid van Christus.
We gebruiken metaforen of beeldspraak dagelijks. Ook in de Bijbel kom je het veelvuldig tegen. Jezus bedient zich van metaforen, bijvoorbeeld wanneer Hij zichzelf ’de deur’ van de schapen noemt (Joh. 10). Ook in ons denken over de Kerk gebruiken we metaforen. Paulus noemt de Kerk het ’Lichaam van Christus’ (1 Kor. 12), Augustinus spreekt over het ‘Huis van God’, enzovoort. De metaforen die we gebruiken voor de Kerk zeggen veel over hoe wij nadenken over de Kerk. Een andere, ietwat in de vergetelheid geraakte beeldspraak van de Kerk is ‘de Bruid van Christus’.
Priester-theoloog Norbert Schnell is onlangs gepromoveerd op een onderzoek naar de metafoor van de Kerk als de Bruid van Christus. Zijn onderzoek heeft geleid tot interessante ontdekkingen en conclusies. Spreken over de Kerk als een bruid zegt veel over de Kerk, maar ook over de liefde. Bruidsliefde is immers iets anders dan huwelijkse liefde. In de bruidsliefde speelt verlangen een grote rol, in het Grieks aangeduid met ‘eros’. Dit werpt een nieuw licht op wat we in ons geloof met liefde bedoelen en hoe we ons als Kerk tot Christus verhouden. En aangezien de Kerk de Bruid van Christus is, ligt hierin ook een sterk vrouwelijk kerkbeeld verborgen.
|