Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneermaandag 18 t/m woensdag 20 april 2005    Evangelie van 2005-04-18
 titelHuwelijk, Echtscheiding en Hertrouw
beschrijvingVan 18 t/m 20 april vindt een internationaal congres plaats over Huwelijk, Echtscheiding en Hertrouw.

Organisatie:

* Faculteit Godgeleerdheid KULeuven, afdeling pastoraaltheologie
* Faculté de théologie de l’Université catholique de Louvain-la-Neuve, Unité de théologie pastorale
* Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal

Doelstellingen:
Globaal beoogt het congres vanuit zowel menswetenschappelijke als theologische invalshoek de problematiek van huwelijk, echtscheiding en hertrouw in de diepte en de breedte te verkennen. Hiertoe wordt een beroep gedaan op gerenommeerde wetenschappers uit diverse binnenlandse en buitenlandse universiteiten die omtrent deze thematiek onderzoek verrichten. Dit om concreet een bijdrage te leveren tot volgende doelstellingen:

1. Maatschappelijke relevantie van de problematiek in kaart brengen. Het congres wil nadenken over het belang van duurzame relatievorming én meer bijzonder het huwelijk als onmiskenbare hoeksteen voor de samenleving. De nood aan reflectie over de waarde van deze samenlevingsvorm dringt zich immers sterk op. Het toenemende aantal (echt)scheidingen heeft niet alleen consequenties voor het menselijk welbevinden, de uitbouw van een coherent sociaal weefsel, maar evenzeer voor een professioneel zorgbeleid en dit zowel voor de sociale, politieke en kerkelijke verantwoordelijken.

2. Spanning tussen kerkelijke leer, theologie en diverse pastorale praktijken bespreekbaar maken. Omtrent de problematiek van echtscheiding en hertrouw groeit er tussen deze verschillende actoren een toenemende perplexiteit. Het congres wil een bijdrage leveren om het waardevolle van alle actoren beter op elkaar af te stemmen. Daarbij wil het congres de maatschappelijke realiteit ernstig nemen en tegelijk loyaal blijven tegenover een kerkelijke visie.

3. Wetenschappelijke verdieping met het oog op een vernieuwde aanpak. Een adequate kerkelijke zorg inzake huwelijk, echtscheiding en hertrouw binnen een veranderende maatschappelijke context vereist grondige studie. De kerk bezit een rijkdom aan spirituele en ethische bronnen om mensen toe te rusten en te steunen in de uitbouw van een duurzame partnerrelatie. Deze rijkdom dient steeds opnieuw ontsloten te worden op een wijze die inhaakt op de hedendaagse samenlevingsnoden. Het congres hoopt achtergrond en inzicht te verschaffen aan diegenen die op verschillende niveaus verantwoordelijk en/of betrokken zijn bij de pastorale begeleiding.

4. Aandacht voor kindgerichte benadering. Ongewild worden kinderen betrokken in het proces van echtscheiding en hertrouw van hun ouders. Zij zijn uiteindelijk de meest kwetsbare partij. Wanneer er onvoldoende aandacht gaat naar de verliesverwerking bij de kinderen kunnen zij onbedoeld ‘het kind van de rekening’ worden. Het congres wil in de kritische studie van de problematiek van (echt)scheiding ook het kind een expliciete plaats geven.

Doelgroep:
Het congres richt zich zowel naar een (inter)nationaal academisch publiek van wetenschappers en studenten als naar hulpverleners, pastoraal werkers en onmiddellijk betrokkenen uit het veld.

Om tegemoet te komen aan de belangen van alle doelgroepen werd het congres opgesplitst in twee delen. De eerste twee congresdagen op 18 en 19 april zijn inhoudelijk academisch opgevat. Er is een ruim aanbod voorzien van internationale en nationale sprekers.

Op woensdagvoormiddag 20 april worden nog (inter)nationale seminaries verzorgd door professoren en wetenschappers rond diverse facetten van het congresthema. Deze seminaries gebeuren in het Frans of het Engels. Vertaling wordt hier niet voorzien. Alle geïnteresseerden zijn welkom. De exacte seminaries worden later aangekondigd.

De derde congresdag op 20 april is een Vlaamse dag is in het bijzonder bedoeld voor pastores, hulpverleners, (echt)gescheiden personen en hun verwanten. Deze dag bestaat enkel uit Nederlandstalige bijdragen die meer pragmatisch van aard zijn. Hiertoe werd vnl. beroep gedaan op wetenschappers en hulpverleners van Vlaamse en Nederlandse bodem.

Vertaling:
Er is tijdens het academisch gedeelte van het congres vertaling voorzien van het Frans naar het Engels en van het Frans naar het Engels.
De internationale seminaries worden niet vertaald.

infoProf. dr. Karlijn Demasure
016/32 38 74
karlijn.demasure@theo.kuleuven.ac.be

Ma. Claude Vandevoorde
016/32 84 30
claude.vandevoorde@kerknet.be
locatieFaculteit Godgeleerdheid KULeuven, Maria Theresiacollege, St. Michielsstr. 6
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl