Vandaag is woensdag 18 september  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 12 maart 2005    Evangelie van 2005-03-12
 titelMiddeleeuws Maastrichts Paasspel
beschrijvingOp zaterdag 12 maart om 20.30 uur vindt in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht een bijzondere uitvoering plaats: een concert waarin het oudst bewaarde uitgebreide liturgisch spel uit de Lage Landen tot klinken wordt gebracht. Het betreft hier een spel dat vanaf het begin van de dertiende eeuw tot in de zeventiende eeuw regelmatig op Paasdag in de Onze Lieve Vrouwekerk van Maastricht werd opgevoerd.

Het is een spel waarin door middel van Latijnse dialogen het bezoek van de vrouwen aan het graf waarin ze Christus hebben neergelegd en de ontmoeting met de Engelen aan het graf gespeeld is. Ook de scène van Maria Magdalena in de tuin en de ontmoeting van de Emmaüsgangers is in dit spel betrokken.

Gegevens over het moment dat dit spel in de kerk is uitgevoerd staan beschreven in de "ordinarius", het boek van de ceremoniemeester van onze kerk.

Het Maastrichtse Paasspel is derhalve een kostbaar historisch document dat opnieuw tot klinken wordt gebracht door de Schola Maastricht onder leiding van Hans Heykers, organist van de Onze Lieve Vrouw. Tevens wordt dan een cd gepresenteerd, waarin dit spel samen met het Herodesspel, waarvan een versie uit Munsterbilzen bekend is, opgenomen is. De realisatie van beide liturgische spelen is mogelijk geworden door subsidie van de provincie in het kader van de Euregio.

De presentatie van het Maastrichts Paasspel wordt omringd door een aantal Gregoriaanse gezangen uit de liturgie van het Paasfeest. Pastoor dr. A. Kurris, die het initiatief heeft genomen voor dit project, zal op die avond een inleiding houden.

infoR. de la Haye
diaken van de Onze Lieve Vrouwebasiliek Sterre der Zee
(043) 325 44 89 (thuis)
(043) 356 13 30 (kantoor parochie)
www.sterre-der-zee.nl
locatieOnze Lieve Vrouwebasiliek
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl