Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 4 maart 2005    Evangelie van 2005-03-04
 titelSymposium tegen demoniseren van religie
beschrijvingOp vrijdag 4 maart 2005 organiseren het Soeterbeeck Programma en het Heyendaal Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen samen met De Balie het symposium 'Ongelooflijk achterlijk. Tegen het demoniseren van religie.'

Het gaat over de bijdragen van religie aan het publieke debat. Na de moord op Theo van Gogh binden columnisten en opiniemakers de strijd aan met religie. Maar zij verliezen de positieve kanten van religie uit het oog.

De middag vindt plaats in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam en duurt van 13.30 - 17.00 uur. Toegang is € 8,- per persoon, voor studenten, minima en medewerkers van de Radboud Universiteit is de toegang € 6,- per persoon.


Sprekers zijn: Fouad Laroui, schrijver en docent aan de VU, Erik Borgman, theoloog en directeur van het Heyendaal Instituut van de Radboud Universiteit, Marcel Poorthuis, onderzoeker inzake joods-christelijke betrekkingen aan de KTU en Marjoleine de Vos, redacteur en columnist van NRC Handelsblad en schrijver/dichter.

Veel columnisten en opiniemakers hebben de Verlichting heilig verklaard. Zij vinden iedere vorm van religie domme en gevaarlijke onzin die leidt tot spanningen en geweld in de samenleving.

Maar religieuze tradities kunnen net zozeer helpen bij het relativeren van visies en overtuigingen. Gehoorzaamheid aan God zet vraagtekens bij het menselijke gelijk. Het geloof in heilige soms onbegrepen teksten stelt dat er waarheid kan bestaan buiten ons begripsvermogen. Het eigen schuldbesef voorkomt dat mislukkingen en geweld uitsluitend anderen verweten worden. Traditie en solidariteit zijn even religieus van oorsprong als godsdienstoorlogen.

Er is daarom geen reden om bij voorbaat religieus gemotiveerde opvattingen uit het publieke debat te weren. Religie is niet alleen een individuele inspiratiebron, maar kan ook inhoud en kritische kracht geven aan publieke zaken en debatten. Ze kan helpen om de vraag op de agenda te zetten wat ons als samenleving eigenlijk heilig is, en wat dat betekent.

infoSoeterbeeck Programma
(024) 361 55 55
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma
info@soeterbeeck.ru.nl
locatieDe Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl