‘En dan denk ik aan Brabant… Brandt daar nog licht?’ Onder die titel verschijnt op 28 juni het nieuwste boek van hulpbisschop Rob Mutsaerts. Daarin gaat hij op basis van argumenten de dialoog met de seculiere wereld aan en zoekt hij aanknopingspunten in de hedendaagse cultuur om het gesprek aan te gaan de relevantie van het katholieke geloof voor onze tijd te duiden.
Mutsaerts is ervan overtuigd dat religie een factor van betekenis blijft, omdat de menselijke geest de waarheid wil. “Daar ben ik van overtuigd. Onze geest is hongerig naar de kern van het leven. Het hongert naar het goede, het ware, het schone. Dat is wat de katholieke traditie ‘God’ noemt.”
Verlangen Hij noemt het de tragiek van het ‘dogmatisch atheïsme’ dat het de geest afsluit. “Het sluit de mens op in zijn beperkte ruimte die we kunnen bevatten met onze zintuigen, terwijl de geest dat wil overstijgen. “We frustreren het verlangen door het te zoeken in juist die opgesloten wereld, de wereld van geld, erkenning, eer, plezier, daar waar je het niet zult vinden, want het is nooit goed of nooit goed genoeg.”
De mens blijft verlangen, ook als hij naar menselijke maatstaven niets te wensen over heeft, aldus Mutsaerts. “Juist door het opgeven van dit soort verlangens, juist door minder te willen, wordt het verlangen vervuld. Dat is die bijbelse boodschap. In de bijbel is niet tolerantie het kernwoord, maar liefde. Het is deze liefde die zich richt op de ander; liefde is bijdragen aan het geluk van de ander door jezelf weg te cijferen. Juist door weg te geven vermeerder je Gods genade. Dat is de kern van het christendom. Al het andere zijn voetnoten.”
Duizelen “Kernachtiger kan de essentie van het christendom en van dit boek niet tot uitdrukking worden gebracht”, schrijft prof. dr. Paul van Geest in een voorwoord. “Maar lees het niet in één keer uit. Het gaat u duizelen.”
‘En dan denk ik aan Brabant…’ wordt op vrijdag 28 juni om 16.00 uur gepresenteerd in Grand Café Silva Ducis aan de Parade 6-7 te ’s-Hertogenbosch.
|