Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 25 februari 2005    Evangelie van 2005-02-25
 titelMuziek voor eredienst Giaches de Wert
beschrijvingIn februari 2005 voert het geheel vernieuwde Collegium Musicum Amsterdam, bestaande uit 15 zangeressen en zangers, onder leiding van Anthony Zielhorst een programma uit met repertoire uit de tweede helft van de 16e eeuw.

Onder de titel L'aura mia sacra wordt een lans gebroken voor het geestelijk repertoire van Giaches de Wert, hofcomponist aan het hof van Guglielmo Gonzaga te Mantua. De liturgie in de Santa Barbara van Gonzaga is bedoeld als perfecte demonstratie van de liturgische en artistieke uitgangspunten van de contrareformatie, geformuleerd tijdens het Concilie van Trente.

Daartoe onderhield Gonzaga intensieve contacten met de grote componisten van zijn tijd, Palestrina voorop. Bovendien heeft hij zijn eigen gregoriaans ontworpen dat geheel voldeed aan de idealen van het Concilie van Trente: fraai, zonder al te veel opsmuk, vooral in voortreffelijke Palestrinastijl en uitstekend verstaanbaar.

Giaches de Wert, de leraar van Claudio Monteverdi, was een meester in deze stijl van componeren. Zijn muziek, te weinig gezongen in onze dagen, is dan ook een belevenis.

Programma:
Missa Dominicalis
Marcuspassie
Vijfstemmige motetten uit twee bundels: 1566 en 1581

Concerten:
Vrijdag 25 februari 2005
20.30 uur Utrecht - Nicolaïkerk

Zaterdag 26 februari 2005
15.00 uur 's Hertogenbosch - Sint Jan
20.30 uur Arnhem - Lutherse Kerk

Zondag 27 februari 2005
15.15 uur Amsterdam - Engelse Kerk (Begijnhof)

Toegangsprijs: 10 euro/ kortingskaarten: 8 euro
In Den Bosch is er een collecte na afloop

info076 - 5427076
locatieNicolaïkerk
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl