Het motto van de meest recente Nacht van de Theologie stelde optimistisch vast dat God terug is in Nederland. En rond kerstmis vorig jaar schreef ds. Carel ter Linden dat de teksten over de geboorte van Jezus voor velen nog springlevend zijn.
Dat strookt wellicht met het voorstel van de montfortanen aan Luce om een studie- en inspiratiedag te organiseren over de stand van zaken rondom de Mariadevotie. Is de Mariedevotie bij velen niet vanzelfsprekender dan lange tijd gedacht is? Zijn de omstandigheden niet ten positieve gekeerd? Soms lijkt het, dat de christelijke traditie serieuzer wordt doorgegeven in Mariakapellen dan in de grote stads- en dorpskerken.
Toch zou het naïef zijn te denken dat traditionele vormen van Mariadevotie zonder meer geschikt zijn om een rol te spelen in pogingen om het christelijk erfgoed opnieuw tot leven te wekken. Is daarvoor niet meer nodig? Moet daarvoor niet op een nieuwe manier een link gelegd worden tussen de Mariadevotie, nieuwe vormen van spiritualiteit en de diaconale aspecten van het Evangelie?
Het symposium heeft een verkennend karakter, via theologische en cultuurwetenschappelijke invalshoeken. Doelgroep zijn theologisch en mariaal geïnteresseerden, pastores en geestelijk verzorgers in het basis- of categoriale pastoraal en kerkelijke vrijwilligers, bijvoorbeeld vrijwilligers die zorg dragen voor Mariakapellen en bedevaarten naar mariale heilige plaatsen.
Aan het einde van de dag is er de presentatie van CD en boek Maria en Mariaverering in cantieken van Louis-Marie Grignion de Montfort. Vertaald en toegelicht door Wiel Logister smm.
Programma 10.00 uur - Inloop (Blackbox, gebouw Esplanade) 10.30 uur - Opening door dr. Arnold Smeets 10.45 uur - dr. Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut) 11.15 uur - dr. Grietje Dresen (Radboud Universiteit Nijmegen) 11.45 uur - prof. dr. Wiel Logister smm (emeritus hoogleraar TFT) 12.15 uur - Afsluiting ochtend - uitvoering van enkele cantieken van Montfort 12.30 uur - Lunch (in de foyer van het Cobbenhagengebouw) 13.30 uur - Eerste sessie van drie parallelle workshops (gebouw Cobbenhagen) 14.20 uur - Korte pauze en wisseling 14.30 uur - Tweede sessie van drie parallelle workshops (gebouw Cobbenhagen) 15.20 uur - Korte pauze, Plenaire afsluiting (Blackbox in gebouw Esplanade) 15.45 uur - prof. dr. Jozef Wissink (em. hoogleraar Tilburg School of Catholic Theology) 16.15 uur - Afsluiting van de dag en boekpresentatie door Peter Denneman smm. Aansluitend gelegenheid tot ontmoeting en boekentafel
Kosten € 45 per persoon studenten gratis leden van alumniverenigingen VAK en Dialogos € 35
|