Vandaag is zaterdag 23 november  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden
(SPV)

Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden

Website E-mail

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden organiseert enkele keren per jaar een groepswandeling naar pelgrimsoorden en andere bijzondere plaatsen in en om Zuid-Limburg.

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 19 maart 2019    Evangelie van 2019-03-19
(Heilige Jozef)
begintijd10:15 uur
 titelSPV Sint-Jozefwandeling naar Smakt
beschrijving

Op het hoogfeest van Sint-Jozef organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) een wandeling van 7 kilometer van station Venray (Oostrum) naar het Jozefpelgrimsoord Smakt. De wandeling terug naar het station gaat langs een andere route en is een kilometer korter.

De wandeling begint om 10.15 uur bij station Venray (in Oostrum). De officiële opening is een kwartier later, 700 m verder in de zijkapel van de parochiekerk van Oostrum, waar al sinds 1350 Maria vereerd wordt als ‘behoudenis der kranken’. De wandeling ‘Van Maria naar Jozef’ gaat verder door het prachtige Landgoed Geijsteren. Midden in het bos, op de provinciegrens tussen Limburg en Brabant ligt de Willibrorduskapel, waar de beheerder Peter Jacobs zal vertellen over de geschiedenis van deze 16e eeuwse kapel met Willibrordusput. Daar is ook een kort bezinningsmoment voordat de laatste 3 km worden afgelegd naar Smakt.

Rond 12.45 uur eindigt daar de pelgrimstocht met een kleine gebedsdienst in de Sint-Jozefkapel. Daarna biedt het ernaast gelegen Pelgrimshuis gelegenheid tot verpozing. Om 14.00 uur begint een 6 km lange wandeling langs de andere kant van het spoor terug naar het station. Elk half uur vertrekken daar treinen noord- en zuidwaarts.

Om mee te wandelen is vooraf aanmelden niet nodig; op tijd aanwezig zijn bij station Venray (10.15 uur) is voldoende. Deelname is gratis.

Over het heiligdom in Smakt
Al in 1699 werd in Smakt een Jozefkapelletje gebouwd, maar het kreeg pas echt een bedevaartkarakter door rector Franciscus Cremers (1854-1930) die in 1880 naar Smakt kwam, zijn eerste en enige standplaats. Hij liet een nieuwe kapel bouwen die in eerste instantie bedoeld was voor de plaatselijke gelovigen, maar hij promootte ook sterk de verering van Sint-Jozef. Uit 1887 dateren de eerste berichten over georganiseerde bedevaarten naar Smakt.

In 1947 werd de geestelijke verzorging van het rectoraat overgedragen aan de orde van de ongeschoeide karmelieten. Met hun lange traditie van verering van St.-Jozef, waren zij bij uitstek geschikt om de bedevaartplaats nieuwe impulsen te geven, nog versterkt door de hernieuwde aandacht in het algemeen in de RK Kerk voor Sint-Jozef. In 1955 stelde Pius XII het feest van ‘St.-Jozef Werkman’ (1 mei) in als katholiek antwoord op de ‘rode’ Dag van de Arbeid. Pogingen om deze tweede feestdag van Sint-Jozef ingang te doen vinden in Smakt, bleven zonder succes. Nog altijd is 19 maart als jaarfeest de drukste bedevaartsdag.

De intieme Sint-Jozefkapel werd na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd en trekt nog altijd zo’n 30.000 bezoekers per jaar. Behalve als patroon voor een zalige dood en van het christelijk huisgezin werd de heilige Jozef door de jeugd aangeroepen als patroon van een gelukkige levensstaat.

info

www.spvlimburg.nl

organisatieStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
locatieParochiekerk, Mgr. Hanssenstraat 6
plaatsOostrum (Limburg)
postcode58
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl