Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdonderdag 27 januari 2005    Evangelie van 2005-01-27
 titelKunstenares Friedl Dicker-Brandeis
beschrijvingLezing en film van kunsthistorica Elena Makarova bij herdenking van de bevrijding van Auschwitz

Op donderdag 27 januari 2005 organiseert Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 samen met enkele afdelingen van de Radboud Universiteit Nijmegen een lezing over de kunstenares Friedl Dicker-Brandeis die in Auschwitz vermoord werd. Die dag is het zestig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd.

De avond vindt plaats de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2 en duurt van 19.30 - 22.00 uur.

Elena Makarova uit Jeruzalem verzorgt de lezing 'Friedl Dicker-Brandeis: Artist Against Destruction'. Ook vertoont zij de door haar gemaakte film Ladies in car. Hierin komen mensen aan het woord die deze kunstenares gekend hebben. Na de lezing en de film interviewt Paul Sars, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Elena Makarova. Zij is schrijfster, historica, kunsttherapeute en curator van een reizende tentoonstelling met werk van Friedl Dicker-Brandeis.

In het concentratiekamp Theresienstadt gaf de veelzijdige Bauhaus-kunstenares Friedl Dicker-Brandeis (Wenen 1898 - Auschwitz 1944) tekenlessen aan kinderen. Deze kunstenares wist zelfs in die omstandigheden haar leerlingen zelfwaardering en levenskracht bij te brengen. De overgebleven kindertekeningen uit die periode én de getuigenissen van haar leerlingen geven een beeld van de invloed van deze vrouw. Zij was volgens Elena Makarova een kunstenares tegen de vernietiging.

De avond wordt georganiseerd door het Heyendaal Instituut Nijmegen, Soeterbeeck Programma, Centrum voor Duitsland-Studies en Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945.

Medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit hebben gratis toegang, anderen betalen 5 euro per persoon.

infoSoeterbeeck Programma (024) 361 55 55
www.ru.nl/soeterbeeck programma.
locatieAula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl