Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 13 t/m vrijdag 14 januari 2005    Evangelie van 2005-01-13
 titelBabel en Bijbel
beschrijvingDe Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert op donderdag 13 en vrijdag 14 januari 2005 het tweedaagse symposium 'Babel en Bijbel. De Nieuwe Bijbelvertaling tussen academie en ambacht'.

Dit gebeurt in samenwerking met de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU) en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Onderwerp van gesprek is De Nieuwe Bijbelvertaling die sinds 27 oktober jl. beschikbaar is. De gekozen vertaalstrategie - brontekstgetrouw en doeltaalgericht - zal tijdens het symposium worden toegelicht en geïllustreerd aan de hand van drie deelthema's: vertaaltheorie, transculturatie en genre, stijl & register. Ook is er ruimte voor kritische reflectie.

Sprekers
Sprekers tijdens het symposium zijn onder meer Jan Willem Henten (hoogleraar Nieuwe Testament UvA), Lourens de Vries (hoogleraar bijbelvertalen VU), Caroline VanderStichele (docent bijbelwetenschappen UvA), Arthur Langeveld (vertaler Universiteit Utrecht) en Saskia van der Lingen (vertaler De Nieuwe Bijbelvertaling).

De tweedaagse is toegankelijk voor studenten, promovendi en wetenschappers. Het symposium 'Babel en Bijbel' wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Theologie en Religiewetenschap (NOSTER) en het Bijbels Museum.

Publiekslezing
Op donderdag 13 januari - de eerste dag van het symposium - is er 's avonds ook een publiekslezing die voor een breed publiek toegankelijk is. Deze lezing, door Jaap Goedegebuure (hoogleraar Literatuurwetenschap, Universiteit van Tilburg), zal plaatsvinden in het Bijbels Museum te Amsterdam.

De Nieuwe Bijbelvertaling
De Nieuwe Bijbelvertaling is gepresenteerd op 27 oktober jl. aan Koningin Beatrix. Op 29 oktober jl. zag de vertaling het licht tijdens de presentatie in Antwerpen, Vlaanderen. Inmiddels zijn er 300.000 exemplaren verkocht. De vertaling is bedoeld voor gebruik in en buiten de kerk.

Aanmelding
Aanmelden voor het symposium kan door een e-mail te sturen aan prof.dr. J.W. van Henten, E J.W.vanHenten@uva.nl .

De kosten voor deelname bedragen € 30,-; promovendi en studenten betalen € 15,- (inclusief publiekslezing, lunches, koffie/thee en receptie). Inschrijven voor alleen de publiekslezing op donderdag 13 januari is ook mogelijk.
Kosten voor deze lezing zijn € 5,-.

infoProgrammabureau Introductie De Nieuwe Bijbelvertaling
(023) 514 61 59
(023) 514 61 21
(023) 514 61 44
ndjong@bijbelgenootschap.nl .

Secretariaat religiestudies UvA
(020) 525 20 10
c.a.m.tenoever@uva.nl

Deelnemende organisaties
Universiteit van Amsterdam: www.hum.uva.nl
Vrije Universiteit: www.godgeleerdheid.vu.nl
Nederlands Bijbelgenootschap: www.denieuwebijbelvertaling.nl
NOSTER: noster.theo.uu.nl
Bijbels Museum: www.bijbelsmuseum.nl
locatieBijbels Museum
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl