Vandaag is vrijdag 12 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneervrijdag 4 mei 2018    Evangelie van 2018-05-04
(Nationale dodenherdenking)
begintijd19:00 uur
 titelDodenherdenking Bergharen
beschrijving

Was het voorheen altijd een oecumenische viering die voorafging aan de stille tocht en bloemenlegging bij monumenten, sinds vorig jaar is overgegaan tot een meer algemene bijeenkomst om de slachtoffers sinds WOII te herdenken in een van de kerken van Bergharen. Dit jaar zal dat weer zijn in de Protestantse Kerk, waar om 19.00 uur de herdenking aanvangt.

Een aantal sprekers zal vertellen over eigen ervaringen en gedichten declameren. Een van de sprekers zal zijn Henk Fonteyn, oud-legerpredikant. Burgemeester Verheijen van de gemeente Wijchen zal bij de herdenking aanwezig zijn en een toespraak houden. Blaasorkest MuzAnna brengt daarbij wederom toepasselijke muziek ten gehore.

Rond de klok van half acht vertrekt een stille tocht naar het voormalige gemeentehuis op de hoek Dorpsstraat/Wijksestraat. Bloemen worden daar gelegd bij het monument voor burgemeester Luske, waarna op de begraafplaats bij de Protestantse Kerk onder meer bloemen op het graf van de Britse piloot D.C. Horn worden gelegd.

Het zal vooral voor de nabestaanden hartverwarmend zijn wanneer wij daarbij in groten getale aanwezig zijn. Iedereen is daarbij van harte welkom. Voor degenen die op deze avond de nationale driekleur uitsteken; het protocol schrijft voor dat vanaf 18.00 uur tot 21.10 uur de vlag halfstok dient te hangen.

Dat wij in een land leven waarin onderling respect en vrijheid van woord en geschrift hoog in het vaandel staan, daarvoor mogen we dankbaar zijn, in het bijzonder tegenover degenen die daar actief voor hebben gestreden en als militair of ondergronds er hun leven voor hebben gegeven. Sommigen zijn er ongewild slachtoffer van geworden.

In Bergharen worden daarom jaarlijks aan de vooravond van onze nationale Bevrijdingsdag met name zij herdacht die in en vanuit de voormalige gemeente Bergharen omkwamen, te weten de toenmalige burgemeester J.J.C.M. Luske (43 jaar) die omkwam in het concentratiekamp Neuengamme, de zussen Truus (25) en Diny Derksen (23) bij het bombardement op Nijmegen, de nog jonge Chris Geurts (22) in Duitsland en de militair Toon van den Hogen (25) in het huidige Indonesië. Ook de Britse militairen Arthur Richardson (24) en Dudley C. Horn (21) worden speciaal genoemd.

(foto: Sjaak Arntz)

info

Sjaak Arntz
sjaak@rntz.nl

locatieProtestantse kerk
plaatsBergharen (Gelderland)
postcode66
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl