Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneervrijdag 3 december 2004    Evangelie van 2004-12-03
 titelFeest van de H. Barbara
beschrijvingSchutterij St. Barbara te Tungelroy viert het feest van de H. Barbara op
vrijdagavond 3 december 2004 om 19.00 uur


De avond vangt aan met een H. Mis met schutterseer in de H. Barbarakerk te Tungelroy (gemeente Weert).

Middels de H. Mis aan de vooravond van de feestdag van H. Barbara hoopt de schutterij een nieuwe impuls te geven aan de aloude Barbaraverering en de Tungelroyse najaarskermis.

Voorgangers : Z.E.P. lic. R. Janssen O.S.C., kruisheer te Maaseik en Z.E.P. H. Bergsma C.ss.R., pastoor te Tungelroy.

De mezzo-sopraan Veerle Henkens uit Kessenich zal samen met het r.k. gemengd koor St. Cecilia uit Tungelroy liederen in het dialect zingen.

Verder zal een delegatie van het "Venerabele Broederschap van Onse Lieve Vrouwe tot Weert 1404" deze dienst bijwonen.

Achtergrondinformatie
Door het verlenen van een volle aflaat aan degenen die de kerk van Tungelroy - waar enkele relikwieen van de H. Barbara liggen - op de feestdag van H. Barbara bezochten, gaf Paus Pius VII in 1819 als het ware kerkelijke goedkeuring aan de verering van de patrones.

Dit gaf mede aanleiding tot de oprichting van het St. Barbarabroederschap. Vele Tungelroynaren, maar nog meer mensen uit de omliggende plaatsen werden lid van dit broederschap. Deze broederschap gaf een nieuwe dimensie aan de St. Barbarverering in Tungelroy. Op haar feestdag, 4 december, was het een drukte van belang in Tungelroy.
Deze dag groeide uit tot een heuse najaarskermis. Van heinde en verre kwam men op die dag naar Tungelroy. Er stonden na de kerkdienst marktkraampjes aan de kerk en familie- en uiteraard cafébezoek complementeerde het kerkelijk feest.

Omstreeks 1960 kwam na meer dan 140 jaar een einde aan dit jaarlijks evenement.

Na de overweldigende belangstelling in 2003 bij de H.Mis in het dialect b.g.v. de inzegening van “’t Steine Kruus” heeft de schutterij het initiatief genomen om de Tungelroyse najaarskermis weer nieuw leven in te blazen. Zeker ook omdat de schutterij bij de oprichting in 1967 eveneens genoemd is naar de patrones van de parochie. St. Barbara.

info korten@busmail.net
locatieH. Barbarakerk
plaatsTungelroy (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl