Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 27 november 2004 t/m donderdag 6 januari 2005    Evangelie van 2004-11-27
 titelZin in kerst
beschrijvingOnder de titel 'Zin in kerst. Alles van stal' houdt Museum Catharijneconvent te Utrecht haar jaarlijkse kersttentoonstelling.

Het is inmiddels al een traditie: een sfeervolle kerst in Museum Catharijneconvent. Vanaf 27 november 2004 tot en met 6 januari 2005 haalt het museum letterlijk alles van stal en kunnen volwassenen én kinderen zich vergapen aan de prachtige en gevarieerde kerstobjecten van het museum. Uiteraard is er een prominente plek voor de beroemde 18de -eeuwse Napolitaanse kerststal. Het prinsje uit deze kerststal verwelkomt de bezoekers en neemt hen mee naar de tentoonstelling. In een speciaal Kinderkerstatelier kunnen kinderen zich verkleden en meedoen aan workshops.

Het prinsje
Een ondeugend en ondernemend prinsje heeft stiekem de befaamde Napolitaanse kerststal verlaten. Hij neemt de kinderen en (groot)ouders mee op een spannende ontdekkingstocht langs diverse figuren uit het kerstverhaal. De bezoeker dwaalt samen met het prinsje op de tentoonstelling langs de engel, de herder, de koning, de os en de ezel, Jozef, Maria en het kindje Jezus. De tocht voert langs oude en moderne schilderijen, middeleeuwse beelden en unieke handschriften en gravures. Onderweg staat een aantal bijzondere kerststallen, waaronder een stal waarbij alle figuren van stof zijn gemaakt. Aan het einde van de reis sluit het prinsje zich weer aan bij zijn vader, koning Balthasar, in de Napolitaanse kerststal.

De Napolitaanse kerststal
Museum Catharijneconvent bezit een unieke 18de -eeuwse kerstgroep, de Napolitaanse kerststal. Deze stal bestaat uit maar liefst 56 figuren en is vervaardigd in de Zuid-Italiaanse stad Napels. Naast Maria, Jozef en het kindje Jezus, verrijkten de Napolitanen de kerstgroep met een bonte schare volkstypen: marktkooplui, straatzangers, muzikanten en bedelaars. De kerstgroep werd in 1932 aan het museum geschonken door een Rotterdamse familie. In 1984 ontving het museum van de kinderen van de toenmalige schenkers twee beeldjes die als ‘knuffeldieren’ in het gezin waren achtergebleven: het prinsje en de hazewindhond. De Napolitaanse kerststal wordt dit jaar met muziek, licht en projecties tot leven gebracht.

Het Kinderkerstatelier
Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich uit te leven in het Kinderkerstatelier op de tentoonstelling. Ze kunnen zichzelf verkleden als engel, Jozef, Maria of een herder en zo hun eigen kerststal spelen. Ook kunnen ze lekker zitten en kerstboeken lezen of voorgelezen worden. Op verschillende dagen worden er workshops georganiseerd. Het volledige programma zal begin november 2004 te vinden zijn op www.zininkerst.nl en www.catharijneconvent.nl .

Openingstijden
dinsdag tot en met vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen 11.00 -17.00 uur

Ook open op 25, 26 en 27 december van 11.00 uur - 17.00 uur
Gesloten op 1 januari

info(030) 231 72 96
www.zininkerst.nl
www.catharijneconvent.nl
locatieMuseum Catharijneconvent,Lange Nieuwstraat 38
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl