Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 15 november 2004 t/m zondag 16 januari 2005    Evangelie van 2004-11-15
 titelEen schat aan feesten rond kerstmis
beschrijvingDe wintertentoonstelling in het Belasting & Douane Museum belicht een schat aan feesten rond kerstmis, van Sint Maarten tot Driekoningen.

De wintertentoonstelling loopt van 11 november t/m 16 januari 2005.

De bezoeker komt oog in oog te staan met typische winterhelden en krijgt een kijkje in het verleden. Met de hele familie proeft u de gezellige sfeer van een lange en levendige traditie aan winterfeesten. Warmte en nostalgie ontmoeten elkaar in een verrassende presentatie vol humor.

Zo wordt u onder andere als bezoeker verlicht door de lampionnen van Sint Maarten. En misschien staat uw naam wel in het Grote Boek van Sinterklaas. De historische Nicolaas van Myra leefde in de derde en vierde eeuw in de landstreek Lycië. Vanwege zijn gulheid en bescherming van kleine kinderen werd hij in heel Europa een populaire heilige.

Op 5 december is het pakjesavond en viert Nederland het Sinterklaasfeest. Ook het kerstfeest heeft een lange geschiedenis, echter de Kerstman is een relatief jonge traditie in Nederland. Ook het gebruik van de kerstboom werd pas na de tweede wereldoorlog een bekend verschijnsel.

In veel culturen wordt oud en nieuw gevierd, maar op verschillende momenten en met verschillende rituelen. De tentoonstelling sluit met de Driekoningen die volgens het verhaal een ster volgen naar het pasgeboren kerstkind.

Kinderactiviteiten
Elke woensdagmiddag zijn er leuke kinderworkshops. Van schoen versieren tot verrassende Kerstactiviteiten. De kans is groot dat een mysterieuze gast een bliksembezoek brengt aan de kinderen tijdens de workshop. Wil je weten wie? Of wil je weten welke leuke workshops allemaal gegeven worden? Kijk op de Agenda van de website van het belasting&douanemuseum. Schrijf je dan snel in voor de workshops. Aanmelden kan per (010) 4400200 of info@belasting-douanemus.nl .

Tijdens de tentoonstelling organiseert het Belasting & Douane Museum een drietal lezingen. De lezingen zijn gebaseerd op het thema van de tentoonstelling 'Een schat aan feesten rond kerstmis'.

Lezing 1: Sinterklaas
Over het ontstaan en alle gebruiken rond Sinterklaas
De lezing wordt gegeven door: Kunsthistorica Eugenie Boer

Lezing 2: Symboliek in de kunst rondom de geboorte van Christus
De lezing wordt gegeven door: drs Paul Bröker
Helikon, landelijk instituut voor religie in kunst en cultuur

Lezing 3: De kunsthistorische benadering van kerst
Onder voorbehoud

info(010) 440 02 00
info@belasting-douanemus.nl
www.belasting-douanemus.nl
locatieBelasting & Douane Museum, Parklaan 14-16
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl