Voor ons is kerkelijke kunst de meest normale zaak van deze wereld. Alle kerken die we binnenkomen staan vol kunst : beelden, schilderingen, ramen, versieringen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Er was immers ooit een “beeldenverbod”.
Een “beeldenverbod” hebben wij, in onze orthodox-katholieke cultuur, ook gekend met de crisis van het “iconoclasme”, toen ikonen op de brandstapel gingen. Ook het calvinisme kent een beeldenverbod. De Heidelbergse Catechismus is er uitgesproken duidelijk over. En Erasmus, in zijn Lof der Zotheid, spot maar al te vrolijk met beeldenverering. Kerkelijke kunst is ook niet altijd goed begrepen. Bernardus, de founding father van de cisterciënzers, begrijpt de romaanse beeldhouwkunst niet. En nog niet zo lang geleden kende ons bisdom de affaire van de Kruisweg van Aad de Haas.
Kerkelijke kunst is dus niet vanzelfsprekend. Waarom kennen we het dan toch? Wat is eigenlijk de functie van kerkelijke kunst? En moet er ook niet een onderscheid gemaakt worden tussen “kerkelijke” kunst en “christelijke” kunst? Rembrandt tekende en schilderde weliswaar prachtige Bijbelse taferelen, maar die waren niet bestemd voor het protestants-calvinistische kerkgebouw, maar voor privé-gebruik. Wie is dan die kerkelijke kunstenaar? Aan welke regels houdt hij zich? Alleen aan zijn eigen inspiratie?
Régis de la Haye Diaken Dr. Régis de la Haye studeerde theologie aan het Seminarie van de Mission de France te Fontenay-sous- Bois en aan de UTP te Heerlen, hoofdvak kerkgeschiedenis. Promotie op een proefschrift over de abdij Moissac. Docent kerkgeschiedenis en kunstgeschiedenis aan de opleidingen van het bisdom Roermond (Grootseminarie Rolduc, Theologisch Instituut Rolduc en de Katechisten-opleiding Kairos in Roermond).
Programma 19.00 uur: 1e gedeelte 19.45 uur: koffiepauze 20.00 uur: 2e gedeelte 20.45 uur: vragen en open dialoog 21.30 uur: einde
Details
- Belangstellenden kunnen per avond inschrijven
- Kosten: € 5 per bijeenkomst
- De lezingen worden gehouden in Abdij Rolduc in Kerkrade
- Aanvang: steeds om 19.00 uur.
- Aanmelden kan per e-mail
|