Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Lezing
lezing
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 18 januari 2017    Evangelie van 2017-01-18
begintijd20:00 uur
 titel9e Bossche Lezing van de Eenheid
beschrijving

Het Bisdom ’s-Hertogenbosch en de Classis ’s-Hertogenbosch van de Protestantse Kerk organiseren gezamenlijk de oecuemenische vespers en de 9e Bossche Lezing van de Eenheid op woensdag 18 januari met als thema: ‘De staat en God, rivalen in moraal’

De staat neemt op veel levensgebieden de rol van de godsdienst over. In recente plannen over levenseinde en orgaandonatie bv. treedt de overheid diep in in de persoonlijke levenssfeer. De staat wordt in toenemende mate de publieke zedenmeester. Is dat erg?

Godsdienst speelt op het officiële maatschappelijke speelveld een steeds kleinere rol. Achter de voordeur en via migratie echter bloeit godsdienst in vele gedaantes ook weer meer dan ooit. 500 jaar geleden stond Luther op tegen de machthebbers van zijn tijd: ‘Hier sta ik, ik kan niet anders!’ Zijn inzet op individuele verantwoordelijkheid, beïnvloedt ons tot op de dag van vandaag. We kijken in de spiegel van Luther om na 500 jaar het spoor te vinden in een verwarrende tijd waarin staat en godsdienst de rollen opnieuw verdelen.

Twee deskundigen op dit gebied gaan hierover met het publiek in gesprek. Dr. Dick Akerboom is Lutherkenner, en specialist op het gebied van Middeleeuwen naar de Moderne tijd. Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, is in de bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor het beleidsterrein Kerk en samenleving.

Voorafgaande aan de lezing en debat op 18 januari is er een oecumenische Vesper om 19.00 uur. Locatie: St. Jan (Parade - ’s-Hertogenbosch) Voorgangers: bisschop De Korte en ds. Erica Scheenstra. De lezing begint om 20.00 uur in de Grote Kerk op het Kerkpleintje ’s-Hertogenbosch. Ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur.

Na de lezing is er een publieksgesprek o.l.v. ds. Jan de Vlieger. Toegang vrij.

De Lezing van de Eenheid wordt georganiseerd in het kader van ‘Week van Gebed voor de Eenheid’ door het Bisdom ’s-Hertogenbosch en de Classis ’s-Hertogenbosch van de Protestantse Kerk.

info

www.bisdomdenbosch.nl

organisatieBisdom Den Bosch
locatieGrote Kerk, Kerkpleintje
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl