Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 4 februari 2017    Evangelie van 2017-02-04
begintijd10:30 uur
eindtijd15:30 uur
 titelContactdag - AlbaniĆ«, land in transitie
beschrijving

Stichting Communicantes organiseert zaterdag 4 februari een publieks- / contactdag Albanië, land in transitie in Tilburg. Deze dag staan we stil bij rol en betekenis van geloof en gelovigen bij de opbouw van de postcommunistische samenleving met daarbij een deskundige inleiding op het goede, misschien wel voorbeeldige samenleven van moslims en christenen in Albanië.

Sprekers zijn de Nederlandse ambasssadeur in Albanië Dewi van de Weerd en haar Albanese collega in Den Haag mevrouw Adia Sakiqi en uitdrukkelijk kerkelijk betrokkenen met veel praktische ervaring in en met Albanië: ds. Esther Struikmans en Luigj Mila, directeur van Justitia et Pax Albanië.

Albanië
land van bloedwraak, armoede en massa-emigratie, maar ook land waar moslims en christenen vreedzaam samenleven en niet langs elkaar heen. Werkt het communistisch verleden nog door in de huidige ontwik­ke­lingen? Hoe dragen religie, leken en religieuze leiders bij tot ver­werking van het verleden en tot de opbouw van een vreedzame, democratische samenleving, die zich kan meten aan de eisen van Europese integratie? En welke bijzondere rol spelen christendom en islam?

Paus Franciscus heeft het verleden van Albanië gewijd door 38 martelaren zalig te verklaren: een vrouw, Maria Tuci, en 37 mannen, priesters en leken. Ze werden vermoord tijdens het atheïstisch-communistisch regime van dictator Enver Hoxha. Ook benoemde paus Franciscus de 88-jarige Don Ernest Simoni tot kardinaal. Bijna 18 jaar zat deze Albanese priester gevangen, ook als dwangarbeider.

Deze grote waardering staat in schril contrast met de Albanese realiteit. Terwijl 40 procent van de Albanezen het verleden positief beoordeelt, vragen tienduizenden ex-gevangenen en familieleden van slachtoffers om erkenning, om een onderzoek naar de verant­woorde­lijken en om rechtsherstel.

Programma
10.30 uur - Inloop met koffie
11.00 uur - Opening door Victor Scheffers, Voorzitter van de Stichting Communicantes
11.15 uur - H.E. Adia Sakiqi, Ambassadeur van Albanië in Nederland
11.45 uur - H.E. Dewi van de Weerd, Ambassadeur van Nederland in Albanië
12.30 uur - Lunch
13.15 uur - Luigj Mila, Directeur van Justitia et Pax in Albanië
14.00 uur - Ds. Esther Struikmans, Auteur van Wat is jullie geheim?
14.45 uur - Panel­gesprek
15.30 uur - Afsluiting van de dag

Details

datum: 4 februari 2017
tijd: van 10.30 tot 15.30 uur
locatie: Fraters van Tilburg, Gasthuisring 54, 5041 DT Tilburg
opgave: vóór 20 januari per telefoon of e-mail
kosten: € 17,50 incl. koffie, thee en lunch

info

(013) 542 37 82
communicantes@xs4all.nl
www.communicantes.nl

locatieFraters van Tilburg, Gasthuisring 54
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl