Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 13 november 2004    Evangelie van 2004-11-13
 titelRenaissance Maartensmis van Obrecht
beschrijvingVloeiend geraffineerd lage stemmen-weefsel van slechts enkele alten met tenoren en bassen, een blokfluit, een trombone, een dulciaan, orgel - dat kan alleen maar muziek van rond 1500 zijn uit de zuidelijke Nederlanden.

Inderdaad brengt de Domcantorij zaterdagmiddag 13 november een werk van Jacob Obrecht (1457-1505) ten gehore, namelijk de Missa de Sancto Martino, de Sint Martinus-mis dus. Uiteraard vanwege het sintmaartensfeest, waar de Utrechtse gelijknamige Domkerk altijd extra aandacht aan besteedt, ondanks zijn protestantse omdoping.
Obrecht staat te boek als de grootste muzikale tijdgenoot van de Vlaming Johannes Ockeghem. Zij namen de muzikale leiding over van de Bourgondiers, en vernieuwden de muziek met hun lange compositie-lijnen en grote spiritualiteit.

Obrecht werd geboren in Bergen op Zoom, en besteedde heel zijn korte leven aan muziek componeren, dirigeren en uitvoeren. Hij verbleef een poos aan het hof van Ferrara, en stierf daar aan de pest.
De Domkerk is akoustisch bijzonder geschikt voor deze vloeiende muziek, die alle tijd krijgt uit te dijen in de nagalm van zeven seconden.

Vrije toegang, graag € 2 na afloop.

infoDomcantor Remco de Graas, (030) 231 04 03 / 06-3041719
Inge Doedens, (030) 231 04 03 / (030) 287 18 74
locatieDomkerk
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl