Vandaag is maandag 14 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 16 oktober 2016    Evangelie van 2016-10-16
begintijd16:00 uur
 titelKoorconcert - Licht en Schaduw
beschrijving

“Licht en Schaduw” koorconcert met dans door Musica Cordis In het aanbod van de Gertrudis Cultuurstichting is er op zondagmiddag 16 oktober in de Bergse Gertrudiskerk een opmerkelijk koorconcert door het koor Musica Cordis o.l.v. Hans Smout.

Het kamerkoor is voor deze gelegenheid met een aantal gastleden uitgebreid. Medewerking aan het concert wordt gegeven door Dansers o.l.v. Ellen Belde, de pianisten Laurens de Man en Lucas van der Vegt, slagwerkgroep Marco Brok en kinderkoor Hemelsblauw o.l.v. Petra Wagemaker.

In 2012 was er in de Gertrudiskerk een indrukwekkend programma van Musica Cordis rondom het 40-stemmige koorwerk “Spem in Alium” van Thomas Tallis, eveneens met medewerking van dansers. Een vergelijkbare performance belooft ook dit concert te worden. Vier componisten uit verschillende tijdperken, die zich lieten inspireren door religieuze teksten, mystieke ervaringen of spirituele onderwerpen, geven hun visie op het thema “Licht en Schaduw”.

Een moment voor zelfreflectie en bezinning op de grens van het tijdelijke en het eeuwige, een programma met doorleefde dans en intense koorwerken. Zo kunt u genieten van het in een bijzondere kooropstelling uitgevoerde a capella koorwerk van Thomas Tallis (ca. 1505-1585) “Lamentations of Jeremiah” en van het prachtige “Schicksalslied” opus 54 van Johannes Brahms (1833-1897) in de versie voor koor en piano vierhandig.

Vervolgens wordt uitgevoerd het sfeervolle werk “Dark night of the soul”. Het mystieke karakter van de muziek, in 2010 geschreven door de Noorse componist Ola Gjeilo, wordt nog versterkt door de uitbeelding van de dansers. Twee pianisten, nu elk op een eigen instrument, zorgen voor de begeleiding. Het concert wordt afgesloten door een aantal onderling sterk contrasterende delen uit het in 1937 geschreven beroemde werk “Carmina Burana” van Carl Orff (1895-1982). Koor, solisten, kinderkoor, dansers, twee pianisten en slagwerkers zorgen voor een spectaculaire afsluiting van het concert.

Musica Cordis is al jaren één van Zeelands beste kwaliteitskoren. Het repertoire omvat geestelijke en wereldlijke muziek van de middeleeuwen t.m. de 21e eeuw, meestal a capella uitgevoerd. De leden zijn afkomstig uit heel Zeeland en West Brabant; het zijn bijna allemaal geschoolde zangers. De binding van Hans Smout met het koor bestaat al heel wat jaren. Eerder dirigeerde hij het koor, dat toen nog “Pavane” heette, van 1977 tot 1984; onder de koornaam “Musica Cordis” vervolgens sinds januari 2000.

Voor verdere info zie www.musicacordis.nl Het concert begint om 16.00 uur. De gebruikte ingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor het concert, inclusief een programmaboekje, bedraagt € 10 (t/m 18 jaar gratis).
Voor de Vrienden van het Ibach-orgel bedraagt de entree € 5

info

www.gertrudiscultuurstichting.nl

locatieSint Gertrudiskerk, Grote Markt 10
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
postcode46
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl