Vandaag is woensdag 17 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 5 november 2016    Evangelie van 2016-11-05
begintijd11:00 uur
 titelRequiemviering overleden militairen
beschrijving

Ieder jaar organiseren het Nationaal Katholiek Thuisfront (NKT) en de dienst Rooms-katholieke geestelijke verzorging van het Ministerie van Defensie de nationale requiemviering voor overleden militairen en burgerpersoneel van Defensie.

Deze plechtige kerkdienst wordt gehouden op Allerzielen of de eerste zaterdag er na - in dit geval zaterdag 5 november 2016 vanaf 11.00 uur. Allerzielen is de vaste kerkelijke gedenkdag voor de overledenen. Hoofdcelebrant is vicaris-generaal Mgr. A. Woolderink.

Het Nationaal Katholiek Thuisfront vindt de viering van essentieel belang omdat op die manier troost geboden wordt aan hen, die een dierbare in hun leven moeten missen. Deze traditionele vorm van herdenken met al zijn rituelen is nog volop vitaal en voorziet in een behoefte.

De Sint-Odulphuskerk in Best, waar de jaarlijkse herdenkingsdienst nu al een aantal jaren wordt gehouden is een ruime, neogotische kerk, dat wil zeggen dat het gebouw zoals zoveel 19de-eeuwse kerken de stijl van de middeleeuwse kerken imiteert. De krijgsmacht is ieder jaar op hoog niveau vertegenwoordigd en de hoogste militair in rang legt aan het einde van de viering namens alle nabestaanden een krans. Uiteraard zijn ook de aalmoezeniers van de Rooms-katholieke geestelijke verzorging aanwezig. Er is ieder jaar muzikale ondersteuning door de Bavo Cantorij van de Kathedrale Basiliek van St. Bavo te Haarlem en door een koperensemble van een van de militaire orkesten. Het stramien voor de viering is al enkele jaren hetzelfde.

Voorafgaand aan de eigenlijke viering is er een welkom door de voorzitter van het NKT, de heer mr. J. Houben. Daarna volgt de liturgische viering zelf volgens het standaardpatroon van de katholieke eucharistieviering, dat voorziet in openingsrituelen, woorddienst, preek, voorbeden, vervolgens de dienst van de tafel (de eigenlijke eucharistieviering rond brood en wijn), afsluitend gebed en plechtige zegen ter afsluiting.

Daaropvolgend worden de namen voorgelezen van de overleden militairen en anderen voor wie een misintentie is aangevraagd, waarbij voor elk van hen een kaarsje wordt ontstoken. Tenslotte is er een kranslegging, waarbij de Last Post wordt gespeeld en 2 minuten stilte wordt gehouden. Na het zingen van het Wilhelmus wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om langs de krans te defileren.

Na afloop is iedereen uitgenodigd in Zalencentrum Prinsenhof om onder het genot van een kopje koffie en een broodje nog na te praten.

info

www.katholiekthuisfront.nl/requiemviering

locatieSint-Odulphuskerk, Hoofdstraat 35
plaatsBest (Noord-Brabant)
postcode56
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl