Vandaag is vrijdag 28 juni  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 21 augustus 2016    Evangelie van 2016-08-21
begintijd16:00 uur
 titelMaas en Waalse Mariabedevaart Kapelberg
beschrijving

De laatste jaren wordt op de zondag na het feest van Maria Tenhemelopneming op de Kapelberg van Bergharen de jaarlijkse grote Maas en Waalse Mariabedevaart gehouden. Dit jaar zal dat zijn op zondag 21 augustus a.s. Om 16.00 uur begint dan de eucharistieviering, waarin Martin Claes, de pastoor van parochie De Twaalf Apostelen, de celebrant zal zijn.

Muzikaal wordt deze viering met zang omlijst door het gemengd koor van Bergharen, versterkt met leden van het kerkkoor uit Doornenburg. Beide koren staan onder leiding van organist/dirigent Ton de Waal. Het blaasorkest MuzAnna, onder leiding van Bert Noordam, zal een niet onbelangrijke bijdrage aan deze bedevaart leveren.

Ook dit jaar bestaat er voor iedereen weer de mogelijkheid om persoonlijke intenties voor de viering op te schrijven en in een bokaal te doen die tijdens de offerande op het altaar wordt geplaatst. Na afloop kan nog worden deelgenomen aan de kruisweg te lopen en heeft men ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Het kapelbergseizoen 2016 wordt met deze bedevaart afgesloten.

“Maria, moeder van Barmhartigheid” is het thema in dit door paus Franciscus uitgeroepen jaar van de Barmhartigheid. In de geschiedenis van het christelijk geloof en van de Kerk heeft Maria voor velen een unieke plaats, dicht bij God én dicht bij de mensen. Als moeder van Jezus had Maria een belangrijke rol in het doorgeven van Gods genade. We geloven dat ze ook nu nog, door haar voorspraak en bescherming, die bemiddelende rol blijft vervullen. In de Litanie tot Onze Lieve Vrouw noemen wij haar ‘Heil van de zieken’,  ‘Toevlucht van de zondaars’ en ‘Troosteres van de bedroefden’. Deze opeenvolging van titels in de litanie is bijzonder mooi. Ze toont hoe Maria haar barmhartigheid laat ervaren aan hen die lichamelijk lijden, aan hen van wie de ziel genezing nodig heeft, aan hen die getroost moeten worden in hun droefheid en gesterkt willen worden in de moeilijkheden die zij ondervinden.

De naam Moeder van Barmhartigheid drukt dat uit: het vertrouwen in die zorgzame en overweldigende liefde die we het meest bij Maria kunnen ervaren en die van God zelf komt. In de bijbel is de barmhartigheid een belangrijk kenmerk van God. Vanuit zijn Vaderhart is Hij innerlijk betrokken bij zijn mensenkinderen en zendt Hij hen ook concrete bijstand in zijn Zoon, Jezus Christus, en in de gave van zijn Geest. Maria is de eerste getuige en medewerkster van dit alles geweest. En zij blijft dit ook. Al twintig eeuwen mogen de christengelovigen ervaren en getuigen, dat Maria een ‘moeder van barmhartigheid’ is. In dit jaar van de barmhartigheid mogen wij dat weer heel bijzonder beleven. Hopelijk zal het ons ook helpen om zelf barmhartige personen te zijn, die vanuit liefdevolle bewogenheid in beweging komen om concrete hulp te bieden aan onze naaste.

“Want,” zei paus Franciscus tijdens een van zijn audiënties in dit speciale jubileumjaar, “soms komen we situaties tegen van dramatische armoede en het lijkt alsof die ons niet raken; alles gaat gewoon door alsof er niets aan de hand is, met een onverschilligheid die ons uiteindelijk hypocriet maakt en - zonder dat we het door hebben - overgaat in een soort van geestelijke lethargie (ziekelijke slaapzucht, gepaard gaande met dufheid en mentale traagheid) die de geest ongevoelig maakt en het leven steriel.

De mensen die voorbij gaan, die doorgaan met hun leven zonder zich bewust te zijn van de noden van anderen, zonder de vele geestelijke en materiële noden te zien, zijn mensen die voorbij gaan zonder te leven; het zijn mensen die de ander niet dienen. Onthoud goed: wie niet leeft om te dienen, dient niet om te leven.”

Maria heeft heel haar leven in dienst gesteld van haar Zoon. Zij, onze Moeder, helpt om sterk in het geloof te blijven staan, open voor de ontmoeting en gul met de werken van barmhartigheid.

info

(06) 24 54 66 63
info@mariakapelbergharen.nl
www.mariakapelbergharen.nl

locatieKapelberg, Molenweg 55
plaatsBergharen (Gelderland)
postcode66
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl