Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 18 juni 2016    Evangelie van 2016-06-18
begintijd06:00 uur
eindtijd21:45 uur
 titelNationale getijdendag
beschrijving

Een dag lang het volledige getijdengebed, alles in het gregoriaans. Dat is, kort samengevat, de Nationale Getijdendag 2016 in de Haagse Kloosterkerk. Op zaterdag 18 juni 2016 zullen schola’s uit verschillende hoeken van het land van zich laten horen, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De verschillende getijden worden afgewisseld met lezingen, scratches en meer. Plaats van uitvoering is de historische Kloosterkerk, die vroeger onderdeel van een Dominicaner klooster was.

Programma (onder voorbehoud)

LAUDEN 06.00-06.30 Schola Cantorum Gregoriana Kloosterkerk Den Haag
PRIEM 07.30-08.00 Schola Cantorum Gregoriana Kloosterkerk Den Haag
TERTS 09.00-09.30  
MIS (gezangen) 10.15-11.00 Schola Cantorum St-Jacobus de Meerdere Den Haag
Rondleiding 11.15-11.45 Wim Goris: Tussen Kerk en Klooster. Een liturgische rondleiding in de Kloosterkerk
SEXT 12.00-12.30 Schola Cantorum Gregoriana Kloosterkerk Den Haag
Lezing 12.45-13.15 ds. Geb van Doornik: Over de getijden
NOON 13.30-14.00 Schola De Duif, Ouderkerk
Lezing 14.15-14.45 dr. Marcel Zijlstra: De Kloostergetijden door de geschiedenis
Scratch 15.45-16.45 Gregoriaans zingen o.l.v. Marianne Kalsbeek
VESPERS 17.00-17.45 Schola Cantorum Gregoriana Kloosterkerk Den Haag
COMPLETEN 20.00-20.20 Schola Cantorum Amsterdam
Lezing 20.30-21.00 Mgr.Prof. John C. Noordermeer, OCS, TT (CF1): Habentes solatio sanctos libros, qui sunt in manibus nostris
METTEN
(nachtoffice)
21.15-21.45 Schola Cantorum Amsterdam

Toegang
De toegang is de gehele dag vrij; collecte aan de uitgang.

Toelichting
Het gregoriaans, ooit beschouwd als een ‘onveranderlijk’, heilig repertoire, ingefluisterd door de Heilige Geest als duif op Gregorius’ schouder, klinkt deze dagen in net zo veel smaken en varianten als er maar denkbaar zijn; dat ‘eeuwige’ repertoire blijkt zich ook prima aan te passen aan de veelzijdigheid die deze tijd kenmerkt.

En toch... kunnen we met al deze uitvoeringen (gregoriaans als onderdeel van concerten, missen, vespers, scratches, lezingen, etc.) iets meekrijgen van de oorspronkelijke ‘habitat’ waarin dat gregoriaans klonk?

Het antwoord is net zo veelzijdig: ja en nee. Ja, omdat het gregoriaans nu op legio manieren bereikbaar is geworden: opnames zijn in overvloede verkrijgbaar, manuscripten staan online, en de ontkerkelijking in Nederland heeft er min of meer voor gezorgd dat de kerk niet meer het ‘alleenrecht’ kan claimen op dit repertoire. En tegelijkertijd: nee, want de monastieke context van het gregoriaans is sterk verminderd, zeker in Nederland.

Om een beeld te geven van die monastieke context, dat ‘gregoriaanse totaalplaatje’, houden we de Nationale Getijdendag 2016: een dag lang alle (gregoriaans gezongen) gebedsuren, zoals dat in de kloosters ook gebeurde - en ten dele nog steeds gebeurt. Dit is een vervolg op de zeer geslaagde Getijdendag die begin 2015 ook in de Kloosterkerk is gehouden. En het is een mooie manier om te vieren dat de Schola Cantorum Gregoriana van de Kloosterkerk dit jaar 30 jaar bestaat.

Om praktische redenen vangen we de dag niet aan met de Metten (het ‘nachtofficie’), maar met de Lauden (het ‘ochtendofficie’). De Metten die ’s avonds laat klinken zijn liturgisch gezien eigenlijk alweer onderdeel van de getijden van de volgende dag. Maar daarmee willen we tegelijkertijd onderstrepen hoe deze getijden onderdeel zijn van een continue cyclus; het is letterlijk ‘de lofzang gaande houden’, dag en nacht. En in die context willen we deze dag het gregoriaans laten klinken: prachtige gezangen, die tegelijkertijd ook onderdeel zijn van een veel groter - en ongelofelijk boeiend - geheel.

info

www.nationalegetijdendag.nl

locatieKloosterkerk, Lange Voorhout 4
plaatsDen Haag (Zuid-Holland)
postcode25
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl