Vandaag is vrijdag 26 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 5 juni 2016    Evangelie van 2016-06-05
 titelHeiligverklaring moeder Elisabeth Hesselblad
beschrijving

Twee in Limburg gevestigde kloosterordes vieren deze maand dat hun stichteressen respectievelijk zalig- en heiligverklaard worden.

Zondag 5 juni 2016 zal paus Franciscus in Rome de heiligverklaring van moeder Elisabeth Hesselblad uitspreken. Zij is de stichteres van de birgittinessen die in Weert een klooster hebben.

Op zondag 18 juni 2016 wordt in Foggia (Italië) zuster Maria Celeste Crostarosa zalig verklaard. Zij is de stichteres van de redemptoristinnen, die in Partij-Wittem een klooster hebben. Voor beide Limburgse kloosters betekent dit een bijzonder feestelijke aangelegenheid.

Heilige Elisabeth Hesselblad
Elisabeth Hesselblad (1870-1957) werd geboren in Faglavik in Zweden. Ze werd gedoopt in de Lutherse kerk van Zweden en vertrok in 1888 naar New York om verpleegster te worden. Daar kwam ze in contact met de rooms-katholieke kerk en in 1902 werd ze in die Kerk opgenomen. In 1906 trad ze in Rome in bij de al bestaande orde van de zusters birgittinessen, die vernoemd zijn naar hun eerste stichteres Birgitta van Zweden.

In Rome ijverde Elisabeth Hesselblad voor een reorganisatie van de orde in Italië en Zweden. Ze was helemaal niet van plan om een nieuwe orde te stichten. Maar haar plan om in het huis waar de heilige Birgitta in Rome gewoond had een klooster te beginnen, stuitte op weerstand. Daarom stichtte zij in september 1911 samen met drie postulanten uit Engeland een nieuwe gemeenschap binnen de al bestaande orde. Met deze nieuwe tak gaf ze een nieuwe impuls aan de birgittinessenorde.

Voor Elisabeth Hesselblad waren eenheid van de christenen, oecumene en gastvrijheid belangrijke waarden. De Birgittinessen hebben tientallen kloosters in Europa (waaronder Weert), Azië en Amerika. Ook is er een nieuwe klooster gesticht in Vadstena in Zweden, waar de heilige Birgitta in 1343 haar eerste klooster stichtte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde Elisabeth Hesselblad veel joden en andere door nazi’s vervolgden door hen een schuilplaats te bieden. In 1957 overleed zij in Rome. Zij werd in 2000 zalig verklaard. Haar feestdag is op 25 april. Meer informatie: www.birgittinessen.nl

info

www.birgittinessen.nl

locatie
plaatsRome (Italië)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl