Vandaag is vrijdag 16 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 23 juni 2016    Evangelie van 2016-06-23
 titelThemadag School of Catholic Theology Tilburg
beschrijving

Op donderdagmiddag 23 juni 2016 houdt de Tilburg School of Catholic Theology haar jaarlijkse themadag in Utrecht. Het thema dit jaar is Bloedgetuigen, martelaarschap door de eeuwen heen. Hoofdspreker is kardinaal W. Eijk

Bloedgetuigen, martelaarschap door de eeuwen heen

Tot voor kort leek martelaarschap iets uit het verleden. In onze tijd sterven geen mensen meer voor hun geloof; dat gebeurde in de vroege Kerk en tijdens de Reformatie, niet vandaag. Inmiddels weten wij beter. Ook vandaag sterven mensen voor hun geloof zoals bijvoorbeeld in Syrië, Irak, Afghanistan en Pakistan. Maar ook in landen als Noord-Korea, Eritrea, Somalië en Soedan. Toch speelt dit in het geloofsleven van velen van ons nauwelijks een rol. 

Daarom is het goed dat wij ons in deze tijd opnieuw de vraag stellen: wat betekent het voor ons geloof dat mensen ervoor sterven? Wat betekent het dat ooit missionarissen met gevaar voor eigen leven het geloof in Nederland zijn komen brengen, en wat dat christenen vandaag hun leven niet zeker zijn in veel landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika?

Op deze themadag zal kardinaal Eijk ons meenemen door het verhaal van Bonifatius en zijn betekenis voor vandaag. Dit jaar wordt gevierd dat het 1300 jaar geleden is dat Bonifatius voor het eerst Dorestad en Utrecht bezocht (www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html).

Bart Koet zal ons aan de hand van de martelares Perpetua iets vertellen over martelaarschap in de vroege Kerk. Barbara Mertens zal ons vertellen over pater Frans van der Lugt, die zij persoonlijk heeft gekend. Evelyne Verheggen zal spreken over de weergave van het martelaarschap van de heilige Catharina in de christelijke iconografie. Tenslotte zal Geert van Dartel ons iets vertellen over de ‘oecumene van het bloed’.  Waar in het verleden christenen elkaar nog wel eens naar het leven wilden staan, is het vandaag zo dat het de vijanden van het christendom het niet uitmaakt of zij protestant, orthodox of rooms-katholiek zijn. Zo is er een oecumene van het bloed ontstaan. Wat betekent dit voor ons kerk-zijn vandaag?

info

www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/agenda/show/event-publieksdag-tst

locatieUniversiteit van Tilburg, Warandelaan 2
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl