beschrijving | | Op vrijdag 29 oktober vindt in de Utrechtse Domkerk de wereldpremière plaats van de volledige uitvoering van de Messa Boa Esperanza.
De Messa is gecomponeerd onder redactie van Gert-Jan Buitink, die iets heeft met Zuid-Afrika. Hij houdt van het land, van de mensen daar. En iets van die grote liefde voor dat prachtige land met die bijzondere mensen heeft hij willen uitdrukken in zijn project dat de titel ‘Messa da Boa Esperanza’ meekreeg. De eerste aanzet stamt uit de tijd dat Buitink voorzitter was van de Professor Dr. G. van der Leeuw stichting en in die hoedanigheid door Haaije Feenstra,directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap werd benaderd met de vraag of er niet ‘iets feestelijks’ kon georganiseerd worden rond de officiële presentatie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Het is veel meer geworden dan ‘iets feestelijks’ voor een welbepaalde gelegenheid, het is een groots muzikaal project voor en rond Zuid-Afrika geworden .De première vindt dus op 29 oktober a.s. plaats in de Dom te Utrecht ter gelegenheid van de viering van het 750-jarig bestaan van deze kerk.
De ‘Messa’ wil de diversiteit die de Zuid-Afrikaanse bevolking kenmerkt tot uitdrukking brengen en bestaat uit elf onderdelen en in elk van die onderdelen is een andere ‘taal’ de voertaal van de muziek: Elke keer komt zo een andere bevolkingsgroep aan het woord.
Om die elf culturen een plaats te kunnen geven, moest de klassieke muziekale mis-structuur worden uitgebreid. De intochtsprocessie bestaat uit twee delen (Engels en Zulu), waarbij de introïtus je meteen plaatst waar het om gaat. Na de Anglicaanse versie van psalm 23 (the Lord is my shepherd), die langzaam golvend, mooi harmonieus en ingetogen klinkt volgt een uitbundige en swingende lofprijzing in het Zulu (Bonga, bonga, d.w.z. Prijst Hem). Het contrast is groot, niet alleen qua inhoud, maar vooral in wijze van expressiviteit. De luisteraar weet meteen waar hij aan toe is.
Om tot de elf onderdelen te komen werd het gebed des Heren en de Schriftlezingen als integraal onderdeel in de Messa opgenomen.
De muziek is zo divers als Zuid-Afrika, dat staat vast. Dat de Afrika-muziek ritmisch is, is een open deur. Belangrijker is dat de Afrika- ziel zowel melodie als ritme heel anders beleeft en ondergaat dan de westerse. Er zijn vaak meerdere ritmes tegelijk (polyritmiek) en zelfs het meest vaste ritme is flexibeler dan in de westerse muziek. Ook de melodievorming verloopt intuïtiever, wat tot eenvoudige maar tegelijk beklijvende en veelzeggende melodische lijnen leidt. Afin, als we er niets over kunnen zeggen, dan zwijgen we er verder maar beter over. Het zal zich wel aan ons openbaren...
Het concert begint om 20 uur en de toegangsprijs is € 30,00. Kaarten kunnen vanaf nu besteld worden bij het Nederlands Bijbelgenootschap in Amsterdam.
|