Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 10 april 2016    Evangelie van 2016-04-10
begintijd16:00 uur
 titelMissa Unitatis
beschrijving

Op zondagmiddag 10 april zal om 16.00 uur in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom een bijzonder concert plaatsvinden. Het is een unieke samenwerking tussen twee bekende Nederlandse topkoren. Het Nederlands Kamerkoor en de Cappella Pratensis voeren onder leiding van de Britse dirigent Stephen Layton een dubbelkorige miscompositie uit: de Missa Unitatis, gecomponeerd door de Britse componist Antony Pitts (geb. 1969).

Na Breda, Den Bosch en Antwerpen is de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom de vierde uitvoeringsplaats van in totaal acht concerten die in de eerste drie weken van april plaatsvinden in steden van het oude hertogdom Brabant en afsluitend ook in de Randstad. De acht concerten, waarvan het vierde dus in Bergen op Zoom plaatsvindt, zijn onderdeel van de manifestatie Jheronimus Bosch 500.

De schilder Jheronimus Bosch was verbonden aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van ’s-Hertogenbosch, opgericht in 1318. Sinds 1642 tot aan de dag van vandaag is de Broederschap een oecumenische eenheid en bestaat uit protestantse én katholieke leden. In deze traditie verstrekten de proosten van de Broederschap in 2008 de opdracht aan Antony Pitts een complete polyfone mis te componeren.

Hij schreef een mis voor twee koren, waarbij zowel afzonderlijk als tegelijkertijd de koordelen een volwaardige compositie vormen. Het maakt de ‘Mis van de Eenheid’ magisch: ze overbrugt vijf eeuwen muziek en diverse geloofsrichtingen. “Koormuziek heeft de potentie hemels te zijn: het maakt gebruik van de meest intieme manier van communiceren en geeft mogelijkheid om voor even te leven en handelen in letterlijke harmonie”, aldus de componist.

info

Gertrude van Roode
(0164) 244 954
gertrudevanroode@hetnet.nl
www.gertrudiscultuurstichting.nl

locatieGertrudiskerk, ingang Kerkstraat
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
postcode46
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl