Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzaterdag 13 november 2004    Evangelie van 2004-11-13
 titelDevotie en religie in Deventer
beschrijvingOp zaterdag 13 november 2004 vindt de zestiende Dag van de Kerkgeschiedenis plaats in Deventer

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Het is ook een van de eerste steden waar de christelijke religie voet aan de grond kreeg. Rond het jaar 770 stichtte de Angelsaksische prediker Lebuïnus er het eerste kerkje. De bisschop van Utrecht resideerde er een tijdlang.

Aan het eind van de middeleeuwen trok de jonge Erasmus nog van Gouda naar Deventer, omdat daar in het oosten van het huidige Nederland de belangrijkste centra van beschaving, vroomheid en geleerdheid waren. In Erasmus' dagen werden in Deventer meer boeken gedrukt dan in enige andere Nederlandse plaats - en uiteraard ging het daarbij vooral om religieuze boeken. Eeuwenlang was de stad een levendig middelpunt van boekdrukkunst, onderwijs en religie.

De Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis (VNK) wil dit jaar de aandacht richten op de belangrijke positie die Deventer inneemt in de geschiedenis van de religie in Nederland. In samenwerking met de Vereniging Oud Deventer wordt op zaterdag 13 november 2004 in diverse presentaties, lezingen, publieke gesprekken en rondleidingen een aantal hoogtepunten van de Deventer kerkgeschiedenis belicht.

Anne Bollman (Rijksuniversiteit Groningen) houdt een lezing over de strijd voor het geloof van de 'zusters van het gemene leven' in de late Middeleeuwen. Christiaan Ravensbergen (Theologische Universiteit Kampen) zal vertellen over kerk, stad en land in de dagen van de beroemde predikant, dichter en geschiedschrijver Jacobus Revius, in het begin van de Gouden Eeuw. De dag wordt geopend met een lezing door Clemens Hogenstijn (Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer) die zal verhalen over de katholieke statie te Deventer tussen verdrukking en emancipatie (1721-1854).

Over het heden en het recente verleden gaan twee bekende kerkelijke figuren met elkaar in gesprek: Gerard de Korte, hulpbisschop van Utrecht en deken van Salland, en Wim Beekman, oud-voorzitter van de hervormde synode en protestants predikant te Deventer. Zien we na de secularisatie een vernieuwde belangstelling voor spiritualiteit in de jongste decennia?

Rond het middaguren kunnen de bezoekers kiezen uit vier rondleidingen onder deskundige leiding over de geschiedenis van het onderwijs, het boek, de kerk en het jodendom in Deventer.

Tijd, plaats, toegang: De dag wordt tussen 10.15 uur en 16 uur gehouden in de voormalige synagoge, het gebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk, Golstraat 23, 7411 BN Deventer, nabij de Brink in de binnenstand van Deventer. De Dag van de Kerkgeschiedenis is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden; aanmelding van tevoren is niet noodzakelijk.

Over de VNK: De Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis (VNK) werd opgericht in 1989. De vereniging richt zich op alle kerkhistorici en andere geïnteresseerden, ongeacht levensbeschouwelijke achtergrond. In de afgelopen vijftien jaar heeft de VNK jaarlijks een kerkhistorische dag belegd in telkens een ander gedeelte van Nederland. De VNK geeft vier keer per jaar het Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis uit en heeft reeds achttien boeken op de markt gebracht.

infoJan Dirk Snel, (020) 6936424, j.d.snel@chello.nl
Guus Bary, (024) 6415136, e.h.bary@tref.nl
locatieVoormalige synagoge, het gebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk, Golstraat 23
plaatsDeventer (Overijssel)
postcode74
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl