Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 12 januari 2016    Evangelie van 2016-01-12
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelDe allemans-paus
beschrijving

De one-liner pope zet de Rooms-katholieke Kerk (RKK) op z’n kop. Hij twittert (@pontifex), hervormt corrupte en bureaucratische Vaticaan-afdelingen en zegt dat de RKK niet moet oordelen over homoseksualiteit maar belangrijkere dingen te doen heeft: armoedebestrijding, verbinding van christenen en moslims en werken aan een schone en diervriendelijke wereld.

Klinkt vooruitstrevend, maar zijn standpunten over condooms, abortus en vrouwelijke priesters zijn hetzelfde als die van zijn conservatieve voorgangers. Is deze mediapaus dus zo progressief als hij lijkt? Of is zijn imago vooral een kwestie van hele goede marketing?

Vanavond proberen we uit te vinden wie deze man echt is. Na een stoomcursus Vaticaan gaan we opvallende uitspraken van en over de paus onderzoeken. Met een panel van deskundigen krijgen we meer inzicht in deze veelzijdige Heilige Vader.

2016 is uitgeroepen tot het Jaar der Barmhartigheid, het thema waar de paus zich door een goede vriend liet interviewen. Het gesprek verschijnt in boekvorm: De naam van God is genade, en verschijnt op 12 januari tegelijkertijd in 82 landen.

Gasten
Hendro Munsterman (1972): ‘Deze paus is noch conservatief, noch progressief: hij is radicaal en daarom profetisch. Tegelijkertijd loopt hij op eieren om de fragiele eenheid van een universele katholieke kerk te kunnen waarborgen.’ Hendro volgt en becommentarieert het Vaticaan voor het Nederlands Dagblad. Hij is rooms-katholiek theoloog en woont sinds 2003 in Frankrijk, waar hij aan de Université Catholique in Lyon systematische theologie en godsdienstwetenschappen doceert. Volgens Munsterman heeft het niet veel zin om etiketten als behoudend of vooruitstrevend op deze paus te willen plakken. Andrea Vreede (1962): ‘Franciscus wordt vaak neergezet als toffe gozer, zonder dat veel moeite wordt gedaan om zijn complexe persoonlijkheid en zijn plannen met de Kerk dieper te doorgronden. Een gemiste kans.’

info

www.denieuweliefde.com

locatieDe Nieuwe Liefde, Da Costakade 102
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl