Vandaag is vrijdag 16 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdonderdag 21 januari 2016    Evangelie van 2016-01-21
begintijd19:30 uur
 titelOntmoeting met God, in Bijbel en viering
beschrijving

Als je iemand ontmoet gebeurt er iets met je. Het kan je gebeuren dat door een ‘toevallige’ ontmoeting je leven verandert. Wie herinnert zich niet die eerste ontmoeting met wie nu je man, je vrouw, je levenspartner is. Mensen zijn geen atomen. We verbinden ons en leven in elkaars hart en geest. Dat is ontmoeten: leven in de geest en het hart van een ander en andersom. God ontmoeten betekent dan leven in de Geest van God, in het Hart van Jezus en andersom.

Soms kun je mensen jaren kennen voordat je ze echt ontmoet. Dat kan ook zo zijn met God. In de Bijbel lezen we over ontmoetingen met God. Profeten ontmoeten God, Jezus is de levende ontmoeting met God en de apostelen en eerste leerlingen getuigen van hun ontmoeting met de levende Jezus. Het bijzondere van de Bijbel is dat ze zelf ook ontmoeting kan worden. Je leest als het ware tussen de regels door en je merkt dat je aangesproken wordt. Letters dragen geestkracht, verhalen bouwen een hartshuis, een huis waar je in je hart samenwoont met God.

Hoe dan? Dat gaan we deze avond samen met de inleider ontdekken. We gaan naar de Bijbel kijken en lezen tussen de regels door. We gaan op de plaats van God staan en kijken hoe we met Hem mee kunnen voelen. We gaan op de plaats van mensen staan in de Bijbelverhalen en spiegelen ons aan hen. Zo ontdekken we dat de Bijbel een levend Woord is. Een ontmoeting die je je God als steeds weer nieuw laat ontdekken. In dezelfde geest denken we na over het ontmoeten van God in de sacramenten en bijzonder de Doop en de Eucharistie. Je kent het wel uit de Mis: “Verheft uw hart. Wij zijn met ons hart bij de Heer”.

Deze avond proberen we te ontdekken hoe dat kan en gebeurt. Inspiratie is de Anglicaanse theoloog en voormalig aartsbisschop Rowan Williams. Inleider: Pastoor Matthieu Wagemaker (47) is een begenadigd spreker! Wagemaker is priester van het bisdom Haarlem-Amsterdam, theoloog en docent (fundamentele theologie, oecumenische theologie, sacramententheologie) aan diverse kerkelijke opleidingen in Nederland. Momenteel is hij woonachtig in Antwerpen (België) en postdocstudent in Leuven (België) in verband met een onderzoek naar het theologische denken van Canadese jezuïet Bernard Lonergan.

Aanmelding is niet nodig! Welkom!

info

Parochie H. Johannes de Doper Schaijk
(0486) 46 12 20
pastoorspiertz@gmail.com
www.heiligejohannesdedoper.nl

locatieParochiecentrum, Pastoor van Winkelstraat 7-9
plaatsSchaijk (Noord-Brabant)
postcode53
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl