Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneerzaterdag 23 april 2005    Evangelie van 2005-04-23
 titelIn het spoor van Ignatius
beschrijving‘In het spoor van de pelgrim' is een levensverdieping met Ignatius als gids.

‘Hoe kan ik de intense ervaring van een bezinning vasthouden? Hoe kan ik in het leven van alledag blijven bidden en mijn geloof verdiepen? Ik heb deelgenomen aan een pelgrimstocht, hoe ga ik in het gewone leven door met wat er toen in mij begonnen is?’

Het team van Godsheide biedt vier zaterdagen aan waarop we aan de hand van enkele centrale thema’s uit de spiritualiteit van Ignatius van Loyola ons biddend leven verbreden en verdiepen. Op het menu: korte inleidingen, stilte, gebed, ontmoeting, uitwisseling en eucharistie.

Voor Ignatius was het leven een pelgrimstocht. In zijn autobiografie noemde hij zichzelf ‘de pelgrim’. Het gebed vanuit de bijbel was voor hem ook een tocht van ontmoetingen met de levende Heer en met mensen van vlees en bloed. Daardoor kreeg het eigen leven meer diepte. We kunnen van zijn ervaring profiteren op onze eigen gelovige zoektocht.

De begeleiding van deze dagen is in handen van het team van Godsheide en enkele medewerkers. Hoewel de zaterdagen inhoudelijk samenhangen, kunt u ze ook los van elkaar volgen. Er worden enkele korte inleidingen gegeven, maar er is ook tijd voor stilte, gebed, ontmoeting en uitwisseling. Er is een eucharistie voorzien met aansluitend middagmaal.

Data (telkens een zaterdag) en onderwerpen:

Zaterdag 2 oktober 2004: Groeien in vrijheid

Mensen zijn vaak gehecht aan bepaalde dingen zoals een huis of auto, vakantie, maar ook hun reputatie, bevestiging van anderen enzovoort. Deze gehechtheden verhinderen ons soms om echt gelukkig te zijn. Voor Ignatius is het groeien in vrijheid een levenslange uitdaging. Het heeft alles te maken met je open stellen voor God. Vrij worden is een voortdurend proces van onderscheid maken tussen het middel en het enige doel dat God zelf is.

Zaterdag 4 december 2004: Ignatius en vriendschap

Op de universiteit van Parijs vormde Ignatius met enkele andere studenten een vriendengroep, die zich rond hem verzamelde, maar die zijn kwaliteit uiteindelijk ontleende aan de vriendschap die ieder van hen met de Heer had. Later zou deze groep van ‘vrienden rond de Heer’ uitgroeien tot de Sociëteit van Jezus. Veel jezuïeten van Ignatius’ generatie en de talloze brieven die hij schreef getuigen van zijn vermogen om aan hechte vriendschap te bouwen. Met zijn inspiratie gaf hij de nieuwe jezuïetenorde identiteit. Met zijn vriendschap gaf hij de gemeenschap een diepe verbondenheid. We staan stil bij de wijze waarop Ignatius gestalte gaf aan vriendschap met mensen en met de Heer.

Zaterdag 12 februari 2005: Aandachtig leven

Wij leven in een koortsachtig drukke tijd. Er gebeurt zoveel, er komt zoveel op ons toe. Hoe kun je in al die drukte met God verbonden leven? Van Ignatius kunnen we leren aandachtig stil te staan bij wat we meemaken en er Gods aanwezigheid in te ontdekken. Daartoe heeft hij ons een eenvoudig, maar waardevol hulpmiddel in handen gegeven: het ‘levensgebed’ of ‘gebed van liefdevolle aandacht’.

Zaterdag 23 april 2005: God vinden in alle dingen

Niet alleen voor Ignatius is ‘God vinden in alles’ een belangrijke levenshouding. Ook voor ons. Alles wat ons omringt is immers mogelijke vindplaats van onze God. Anders gezegd: Hij laat zich vinden in zoveel. Hoe vullen wij vandaag deze visie van Ignatius in?

Na elk van deze zaterdagen volgt een Stille Zondag. U kunt beide zelf combineren en er een bezinningsweekend van maken.

We starten telkens om 10 uur (koffie 9.30 uur) en eindigen rond 17 uur.
Kosten: 22 euro

Inschrijving:
Bezinningscentrum ‘Godsheide’,
011/278420
info@bezinningscentrumgodsheide.be www.bezinningscentrumgodsheide.be

infoBezinningscentrum ‘Godsheide’,
011/278420
info@bezinningscentrumgodsheide.be www.bezinningscentrumgodsheide.be
locatieBrugbemdenstraat 1
plaatsHasselt (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl