Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 22 oktober 2015    Evangelie van 2015-10-22
(H. Johannes Paulus II)
begintijd18:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelSymposium - Christenen in de Arabische wereld
beschrijving

Christenen in de Arabische wereld: welke toekomst?

Op donderdag 22 oktober 2015 is Mgr. Bashar Matti Warda, de Chaldeeuwse aartsbisschop van Erbil, Irak, te gast in Leuven. Hij zal er spreken over de toekomstperspectieven voor Christenen in het Midden-Oosten.

Zijn lezing kadert in het symposium Christenen in de Arabische wereld: welke toekomst? dat wordt voorafgegaan door een interreligieuze gebedsviering in de Sint-Michielskerk.

Programma

18.00 uur - Interreligieuze gebedsviering
Locatie: Sint-Michielskerk, Naamsestraat, Leuven

19.00 uur - Symposium
Locatie: Kleine Aula, Maria-Theresiacollege 00.15, Sint-Michielsstraat 6, Leuven

  • Verwelkoming door mevr. Mimi Weyens, kanselier van de Duitse Orde
  • Christenen in het Midden-Oosten: een historische en contextuele inleiding. Introductie door prof. em. Herman Teule, professor oosters christendom, KU Leuven en Universiteit Nijmegen.
  • Christians in the Middle East: present day situation and future perspectives. Lezing door Mgr. Bashar Matti Warda, Chaldeeuwse aartsbisschop van Erbil, Irak
  • Afsluitend debat tussen sprekers en publiek met dhr. Jan De Volder, moderator

21.00 uur - Receptie
Locatie: Maurits Sabbebibliotheek, Charles Deberiotstraat 26, Leuven

Toekomst voor een jeugd op de vlucht
De laatste jaren hebben grote aantallen christenen uit Bagdad en Mossoel zich gevestigd in Noord-Irak (Koerdische regio). Velen daarvan leven in vluchtelingenkampen, vooral sinds de bezetting door IS van Mossoel en een aantal christelijke dorpen in de omgeving. Het is belangrijk de jongeren onder hen een toekomstperspectief te geven. Scholing is daarvoor een eerste vereiste. Wegens de ontoereikende capaciteit aan hoger onderwijs in de regio heeft bisschop Warda, in samenwerking met de Koerdische autoriteiten, het initiatief genomen voor het oprichten van een universiteit. De eerste studierichtingen leiden op tot functies waar direct nood aan is in de regio (Business Administration, ingenieur, ...). Om deze universiteit echter méér te laten zijn dan een praktisch opleidingsinstituut, wil bisschop Warda ook beginnen met een centrum dat de ziel en bezieling moet zijn van deze universiteit: een instituut dat het christendom in Iraakse context bestudeert en reflecteert op de plaats van christenen binnen de Arabische wereld nu. Dit centrum wil ook een rol spelen in de inventarisering en conservering van christelijk erfgoed.

Praktisch
De toegang tot de viering en het symposium is gratis. Om praktische redenen ontvangen we graag voor 16 oktober uw inschrijving via de website.

Een vrije gift is mogelijk op het rekeningnummer BE11 4176 0100 0148 Hulp en Hoop (fiscaal attest vanaf € 40), met vermelding: project bisschop Warda.

Organisatie
Dit symposium wordt georganiseerd door de Belgische Zelfstandige Commanderij Alden Biesen van de Duitse Orde, het Louvain Center for the Study of Eastern and Oriental Christianity (LOCEOC), het Dekenaat Leuven en Kerk in Nood, de Universitaire Parochie en de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven.

info

theo.kuleuven.be/christenen-in-de-arabische-wereld/inschrijven

locatieSint-Michielskerk, Naamsestraat
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl