Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 23 oktober 2004    Evangelie van 2004-10-23
 titelVluchtelingenconferentie
beschrijving"Mogen kerken wetten overtreden bij hulp aan vluchtelingen als grondbeginsel en christelijk erfgoed?"

Op 23 oktober komen ouderlingen, diakenen e.a. bestuurders van kerken uit Noord-Holland bijeen om na te denken over de situatie van vluchtelingen in Nederland.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd voor vluchtelingen die naar Nederland komen om een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Deze mensen zijn van huis en haard verdreven om geloof, geslacht, ras of geloofsovertuiging en worden in ons land geconfronteerd met strenge toelatingseisen. Ook worden vluchtelingen gedwongen op straat te leven als zij officieel ons land niet in mogen. Ze bestaan dan niet meer voor de overheid.

“Ik was een vreemdeling” ontleend aan evangelie
Het dekenaat Haarlem-Beverwijk en het Protestants Dienstencentrum Noord-Holland organiseren de conferentie met als titel “Ik was een vreemdeling”. De titel is ontleend aan woorden van Jezus zoals overgeleverd in het Evangelie van Mattheüs. Het Evangelie roept christenen op mensen in nood, dus ook vluchtelingen, te helpen.

Kerkasiel
Vooral het kerkasiel heeft de afgelopen jaren veel in de belangstelling gestaan. De hulp van kerken aan vluchtelingen wordt steeds moeilijker door allerlei maatregelen van de overheid en dreigt steeds vaker een illegale activiteit te worden. Een grote vraag is dan ook of kerken wetten moeten gaan overtreden als de hulp aan vluchtelingen beschouwd mag worden als grondbeginsel en christelijk erfgoed.

Informatiemarkt
Aan de conferentie wordt medewerking verleend door Ds. W. Venema (Heemskerk) en deken A.M. Cassee (Beverwijk-Haarlem) en deskundigen in het vluchtelingenwerk. Voor deze dag zijn een aantal stellingen geformuleerd waarover deelnemers en deskundigen met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Ook wordt er een informatiemarkt gehouden waarbij vluchtelingenorganisaties en instellingen zich presenteren.

Programma
Het ochtendprogramma bestaat uit een juridische inleiding op het onderwerp gevolgd door forumdiscussie en gespreksgroepen. Het middagprogramma bestaat uit theologische inleiding gevolgd door gespreksgroepen en een plenaire bespreking van de resultaten van de gespreksgroepen. Vanuit de resultaten worden door de deelnemers handreikingen opgesteld voor lokale kerkgemeenschappen.

Waar en wanneer?
De conferentie wordt gehouden in de Vredevorstkerk aan de Laan der Nederlanden 152 te Beverwijk en begint om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en eindigt om 15.00 uur.

(bron: www.rknieuws.net)

infoPastoraal Diensten Centrum Noord-Holland, (075) 6559522
Dekenaat Haarlem-Beverwijk, (023) 5432397
locatieVredevorstkerk, Laan der Nederlanden 152
plaatsBeverwijk (Noord-Holland)
postcode19
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl