Vandaag is donderdag 11 juli  

categorie categorie Retraite
retraite
Congregatie van Sint Jan
(Sint Jan)

Congregatie van Sint Jan

Website E-mail

Met o.a. de Broeders van Sint Jan, de Zusters van Sint Jan en het jongerenprogramma Licht Vuur & Waarheid

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 30 april 2016    Evangelie van 2016-04-30
 titelStudiedag Hippocrates course
beschrijving

Al vier jaar organiseert de JohannesAcademie speciale studiedagen voor studenten en young professionals in de zorg- en welzijnssector. Hoe je met je patiënten en cliënten omgaat, wordt in belangrijke mate bepaald door hoe je (bewust of onbewust) de mens en het doel van het leven ziet. In de Hippocrates Course proberen we daarom het christelijk mensbeeld te verhelderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een realistische filosofie, de Bijbel, de katholieke medische ethiek en de sociale leer van de katholieke Kerk. Ook komen er bij de Hippocrates Course ervaren christelijke artsen, verpleegkundigen, therapeuten en zorgmanagers spreken over hoe zij met hun patiënten omgaan en welke rol hun geloofsovertuiging hierbij heeft.

Hippocrates
Deze cursus is niet alleen vernoemd naar Hippocrates omdat hij de vader van de geneeskunde is. De geschiedenis leert dat de academie van Hippocrates op het Griekse eiland Kos zich afzette tegen haar rivaal op het tegenovergelegen schiereiland Knidos. Op dat schiereiland leerden artsen patiënten te reduceren tot ziekteprocessen, terwijl Hippocrates op Kos zijn leerlingen vertelde dat ze zich moesten concentreren op de patiënt in zijn totaliteit. Deze laatste benadering heeft ook de Hippocrates Course.

Jaarthema 2014-2015: de menselijke waardigheid
In de visie van een christen is het lichaam niet zomaar een ding. Wij hebben een lichaam, maar we zijn ook ons lichaam. Als je als arts of verpleegkundige geroepen bent om voor mensen te zorgen, is het dus belangrijk om de diepere betekenis van het lichaam goed voor ogen te hebben. Waarom hebben wij eigenlijk een lichaam? Wat zegt het lichaam over onze geest? Wat openbaren de eigenheid en de aanvullendheid van man en vrouw ons van het diepe mysterie van onze Schepper en Vader? Samen met paus Johannes Paulus II verdiepen wij ons dit jaar in de theologie van het lichaam, om zo met nog meer respect patienten en hun lichamelijke kwetsbaarheden tegemoet te kunnen treden.

Studieweekend
Datum: 6 t/m 8 november 2015
Locatie: Willibrordushuis, Oude Molstraat 35, Den Haag

Studiedagen
Data: 27 februari 2016, 30 april 2016
Locatie: Priorij Maria Koningin, Vleutenseweg 517, Utrecht

info

Broeders van St Jan
willibrordushuis.nl/nl/den-haag/activiteiten/evenement/5302-studieweekend-hippocrates-course.html

organisatieCongregatie van Sint Jan
locatiePriorij Maria Koningin, Vleutenseweg 517
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl