Vandaag is woensdag 18 september  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 5 oktober 2015    Evangelie van 2015-10-05
begintijd19:45 uur
 titelJos Cuypers - Een orchidee in de schaduw
beschrijving

Op maandag 5 oktober 2015, aanvang 19.45 uur, in de Nieuwe Bavo, Leidsevaart 146 te Haarlem houdt kleinzoon Pierre Cuypers een lezing over Jos Cuypers met als titel ‘Een orchidee in de schaduw’.

Het publicitaire geweld dat vader Pierre Cuypers altijd genereerde, staat in schril contrast met de bescheidenheid van zijn zoon en partner Jos Cuypers, bouwer van de Beurs in Amsterdam en de Kathedraal van Haarlem, de Nieuwe Bavo.

Zocht zijn vader juist het spektakel (en dus de bekendheid), Jos was een tolerant, pragmatisch mens die vooral zijn werk wilde doen en geen ‘gedoe’ wilde. In die zin zou Jos Cuypers, volgens de spreker van deze lezing, kleinzoon Pierre Cuypers, ‘een orchidee in de schaduw’ genoemd kunnen worden.

De familie Cuypers bracht meer interessante architecten voort. Te noemen zijn Pierre II, de zoon van Jos en neef Eduard Cuypers. De laatste werd vooral bekend om zijn stationsgebouwen. Pierre II ontwierp samen of in samenwerking met zijn vader Jos tal van gebouwen en kerken. De vergelijking van Jos Cuypers met zijn vader Pierre I, zijn zoon Pierre II en zijn neef Eduard is een interessant punt van discussie. Kleinzoon Pierre Cuypers zal tijdens de lezing zijn bijdrage hieraan leveren.

De sprekers in deze serie - Wies van Leeuwen en nu Pierre Cuypers – waren eerder te zien in het TV programma De IJzeren Eeuw aflevering ‘Een vreemde kerk in de straat’

De lezing vindt plaats in de plebanie door de Vriendenkring van de Nieuwe Bavo, 
ingang via de tuin aan de kant van parkeerterrein Emmaplein.
Inschrijven voor de lezing kan via e-mail: vrienden@rkbavo.nl
Entree € 10,00 p.p. - leden Vriendenkring vrij

info

vrienden@rkbavo.nl
www.rkbavo.nl

locatieKathedrale Basiliek Sint Bavo, Leidsevaart 146, ingang via de tuin aan de kant van parkeerterrein Em
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl