Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 17 december 2004 t/m zondag 17 april 2005    Evangelie van 2004-12-17
 titelKunstschatten uit Marokko
beschrijvingDe Nieuwe Kerk in Amsterdam organiseert in de winter van 2004/2005 'MAROKKO', een grote tentoonstelling met topstukken afkomstig uit Marokkaanse musea en bibliotheken. De tentoonstelling wordt gehouden bij gelegenheid van de start van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland in 2005.

Voor deze bijzondere tentoonstelling heeft De Nieuwe Kerk een overeenkomst gesloten met het Marokkaanse Ministerie van Cultuur waarin de medewerking van musea uit Rabat, Tanger, Marrakech, Tétouan, Chefchaouin, Fès, Meknès, Larache, Laâyoune, Safi, Essaouria, de opgraving van Volubilis en de Koninklijke en Nationale bibliotheken is vastgelegd. Deze instellingen zullen samen bijna 300 topstukken uitlenen aan De Nieuwe Kerk.

De tentoonstelling is te zien van 17 december 2004 t/m 17 april 2005.

Marokko
Door zijn geografische ligging in het noordwesten van Afrika heeft Marokko vele opeenvolgende beschavingen gekend. Marokko kent daardoor een onafgebroken aaneenschakeling van culturen, stijlen, religies en volken, die teruggaat tot het Paleolithicum. Al in deze vroegste tijd ontstond de vormgeving van objecten, die zich duizenden jaren heeft weten te handhaven. Ook latere stijlen zijn blijven bestaan: Marokko is een smeltkroes van culturen geworden.

De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is zowel chronologisch als thematisch van opzet. Begonnen wordt met het Marokko van vóór de islam, met bijzondere objecten van duizenden jaren oud, juwelen van de Feniciërs en Carthagers én spectaculaire bronzen uit de periode van de Romeinse overheersing, afkomstig uit de archeologische vindplaatsen zoals Lixus en Volubilis.

Het Marokko van na de komst van de islam besteedt aandacht aan onderwerpen als het intellectuele leven (met voorwerpen als manuscripten en astrolaben), de coëxistentie tussen joden, christenen en moslims en een deel over cultuur en etnografica (het hof, feesten, het traditionele leven enz.) Hier zijn de mooiste voorbeelden te zien van Marokkaanse kunstnijverheid: het beroemde aardewerk, verfijnd houtsnijwerk op deuren, meubilair en vensters, kostbare tapijten en unieke sieraden en kostuums.

De tentoonstelling sluit af met het thema Marokko en de wereld. Hierin onder meer aandacht voor de verspreiding in Europa van de middeleeuwse wetenschap uit Marokko, de handelscontacten met Europa in de 16de en de 17de eeuw, de relatie met Afrika en uiteraard het oriëntalisme van de 19e en de 20ste eeuw.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin vele bijdragen zijn opgenomen van Marokkaanse en Nederlandse specialisten.

infoDe Nieuwe Kerk
(020) 626 81 68
pressoffice@nieuwekerk.nl
www.nieuwekerk.nl
locatieDe Nieuwe Kerk, Dam
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl