Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerdonderdag 8 oktober 2015    Evangelie van 2015-10-08
begintijd09:30 uur
eindtijd16:30 uur
 titelStudiedag Werkgroep Overleg Instituten KNR
beschrijving

Voortbouwen op het fundament.
Religieus leven en de flexibele mens.

“Aangepaste vernieuwing” van het religieuze leven: daartoe riep het decreet Perfectae caritatis van het Tweede Vaticaans Concilie in oktober 1965 op. Die vernieuwing – zo bleek al snel – ging echter vergezeld van een sterke daling van het aantal roepingen en van een zich hardnekkig voortzettende discussie over de betekenis van het religieuze leven in de hedendaagse, steeds in verandering zijnde samenleving. Ook in eigen kring waren en zijn er twijfels over de zin van deze vorm van leven. Thans, vijftig jaar na de uitvaardiging van het decreet, roept paus Franciscus alle religieuzen op om, met erkenning van de eigen fragiliteit, aan de hele wereld ‘hoorbaar en vreugdevol’ getuigenis af te leggen van hun leefwijze. In zijn brief Gaudeamus spoort hij hen aan om vooral nu, in ‘het jaar van het godgewijde leven’ (van 30 november 2014 tot 2 februari 2016), de toekomst hoopvol te omarmen en met hun leefwijze aantrekkelijk te zijn voor anderen. Hoe is het nu gesteld met de gewenste aangepaste vernieuwingen?

De studiedag van de Werkgroep Overleg Instituten (WOI) van de Konferentie Nederlandse Religieuzen gaat in op deze en aanverwante thema’s. De inleiders, ieder verbonden aan een wetenschappelijk centrum dat (mede) gedragen wordt door religieuzen, bieden stof tot reflectie op oude en/of nieuwe vormen van religieus leven en de aantrekkelijkheid daarvan. Een vraag die daarbij centraal staat is of religieus leven en de hedendaagse ‘flexibele mens’ met elkaar verenigbaar zijn.

Wanneer: donderdag 8 oktober 2015, van 9.30 - 16.30 uur

Plaats: Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11, te Nijmegen (T: 024-3602421)

Opgave voor deelname (liefst) per mail aan a.vente@knr.nl vóór 15 september 2015.

Voor het bijwonen van de studiedag betaalt u € 13 en daarvoor ontvangt u na afloop het boek met alle teksten van de voordrachten, met daarin als extra een artikel van Erik Borgman.

info

a.vente@knr.nl

locatieTitus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl