Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzaterdag 12 t/m zondag 20 september 2015    Evangelie van 2015-09-12
 titelFeestweek 125 jaar Lambertusbasiliek Hengelo
beschrijving

De Lambertusbasiliek in Hengelo (parochie De Goede Herder) bestaat 125 jaar. Dit wordt gevierd met onder meer een openluchtconcert, een gemeenschappelijke koffiemaaltijd voor kerkgangers op het stadserf, rondleidingen voor alle basisscholen van de stad, een uitvoering van de musical Jesus Christ Superstar en een debat over de toekomst van het christelijk geloof, met als sprekers priester Antoine Bodar, dominee Anne van der Meiden en KRO-presentator Leo Fijen.

De feestweek begint zaterdag 12 september (Open Monumentendag) en eindigt zondag 20 september, de dag waarop de feestdag van de H. Lambertus wordt gevierd. Kardinaal Eijk is dan hoofdcelebrant tijdens een feestelijke H. Mis. “Uitgangspunt voor het jubileum is de gedachte dat de 125 jaar oude basiliek in het centrum van de stad een monument is van en voor heel Hengelo. Meer dan welk ander gebouw ook in Hengelo is de kerk een schakel tussen heden en verleden, tussen de stad van nu en het dorp dat Hengelo in de 19de eeuw nog was,” aldus de organisatie.

Met de jubileumweek richt de geloofsgemeenschap zich nadrukkelijk op de hele stad. Zo zijn alle activiteiten (gratis) toegankelijk en opgezet voor een breed publiek, onder het motto ‘Vieren, verbinden en vooruitzien’. Koren van de Lambertus geven tijdens de jubileumweek korte optredens in de verzorgingstehuizen van Hengelo.

De neogotische Lambertuskerk werd in 1890 gebouwd naar een ontwerp van architect Wolter ter Riele. De negentig meter hoge kerktoren is recent nog gerestaureerd.

Programma

Dagelijks van maandag 14 tot en met vrijdag 18 september
09.00 – 16.00 uur: Ontvangst scholen
Leerlingen van de Hengelose basisscholen bezoeken de basiliek en maken kennis met heden en verleden van de Lambertus, monument van Hengelo.

Zaterdag 12 september
12.00 – 17.00 uur: Open Dag
Koren uit heel Hengelo zingen in de basiliek. Het open podium valt samen met Open Monumentendag en Nationale Orgeldag. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en krijgen uitleg over de restauratie. Organist Louis ten Vregelaar verzorgt om 17.00 uur een kort slotconcert.

21.00 uur: Openluchtconcert
Het Twentse Jeugd Symfonieorkest onder leiding van Carl Wittrock geeft een concert op het bordes voor de kerk. Populair klassiek programma, met afsluitend een bewerking van het Lambertuslied (bij slecht weer binnen).

Zondag 13 september
10.30 uur: Hengelo-mis
Feestelijke eucharistieviering met alle geloofsgemeenschappen van Hengelo rond Sint Lambertus, patroonheilige van de stad.

12.00 uur: Lambertus-Moal
Koffie en broodjes voor alle Hengeloërs aan tafels op het stadserf voor de basiliek.

17.00 uur: Evensong
De koren Cantorij en Voices to Heaven zingen de vesperdienst zoals die dagelijks klinkt in de Engelse kathedralen. Oecumenische viering met voorgangers uit alle kerkgenootschappen.

Maandag 14 september
20.00 uur: Debatavond
Antoine Bodar, Anne van der Meiden en Leo Fijen praten onder leiding van burgemeester Sander Schelberg over de toekomst van het christelijke geloof in de wereld van vandaag. Lichtvoetig programma met liedjes van Trio 054 en medewerking van leerlingen van Lyceum De Grundel. Locatie : Bibliotheek Hengelo.

Dinsdag 15 september
20.00 uur: Jesus Christ Superstar
Theaterconcert met hoogtepunten uit de bekende musical , uitgevoerd door het eveneens jubilerende koor Studio ’65 uit Enschede onder leiding van Armanda ten Brink.

Woensdag 16 september
14.00 – 16.00 uur: Ouderenviering
Speciale jubileumviering voor de ouderen uit de geloofsgemeenschap in het parochiehuis.

Zaterdag 19 september
20.00 – 23.00 uur: CandleNight
Openstelling basiliek met kaarsen en muziek. Iedereen die wil, kan binnenlopen om zijn eigen kaarsje op te steken.

Zondag 20 september
11.00 – 16.00 uur: Lambertus-mis
Slotviering jubileum op de feestdag van Lambertus. Kardinaal Wim Eijk en alle nog levende oud-priesters van de Lambertus gaan voor. Na afloop koffie voor alle kerkgangers in het parochiehuis.

info

sintlambertushengelo.nl

locatieLambertusbasiliek, Enschedesestraat 1
plaatsHengelo (Overijssel)
postcode75
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl