Vandaag is vrijdag 13 september  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzondag 13 september 2015    Evangelie van 2015-09-13
begintijd12:00 uur
eindtijd18:00 uur
 titelWake up!!! together - Barmhartigheid
beschrijving

Wake up!!! together gaat weer van start! En wel op zondag 13 september 2015!

Zet het snel in je agenda en laat er niets tussenkomen, want we gaan een indrukwekkende film draaien.

Samen met enkele jongeren van de groep hebben we nagedacht over het nieuwe jaarthema en de invulling van de bijeenkomsten. Er is besloten het jaarthema van de kerk – barmhartigheid­ - te volgen, in verbinding met participatie. Bij barmhartigheid kun je o.a. denken aan: mededogen, medegevoel, ontferming, genade, goedheid, liefdadigheid. Met participatie wordt bedoeld “je van binnenuit betrokken voelen en daar iets mee doen”. Deze begrippen bepalen het aanbod van dit jaar.

De eerste bijeenkomst staat altijd in het teken van een film. Gekozen is voor de film Karol. (Echt een mooie film!)

Karol Wojtyla is de man die uiteindelijk paus Johannes Paulus II werd. Deze film gaat over de periode waarin hij jong volwassen was, later priester en bisschop van Krakau, tot hij tot paus werd gekozen. Het eerste deel gaat over de Nazi’s en hun uitroeiingspolitiek ten opzichte van de joden in Polen, deel twee gaat over het communisme dat zich na de oorlog in Wojtyla’s vaderland installeert en het vrijheidsstreven van de Poolse bevolking in de kiem smoort.

De film begint op de dag dat de Poolse luchtmacht door de Nazi’s wordt uitgeschakeld. De mannen gaan vrijwillig in dienst, de bevolking slaat op de vlucht. Karol Wojtyla is op dat moment net afgestudeerd. Als zijn oude en ziekelijke vader zich aanmeldt als vrijwilliger, gaat hij met hem mee.  Wanneer zijn vader ziek wordt keren ze samen terug naar huis. Via brieven is Karol getuige van de gruwelen in het plaatselijke getto en wordt de minachting van de Duitsers voor de Poolse bevolking steeds duidelijker. Karol raakt in gewetensnood: wat kan hij doen?

Een vriend vertelt hem, dat liefde uiteindelijk sterker is dan haat en geweld en dat de boodschap van liefde moet worden uitgedragen. Dit vormt het keerpunt in het leven van Karol. Hij meldt zich aan bij het seminarie en krijgt in het geheim een opleiding; hij wordt nog tijdens de oorlog priester. De communisten installeren een dictatoriaal regime. Ze rekenen af met hun vijanden en ook Karol wordt in het oog gehouden, om hem te betrappen op anti-regeringspropaganda, maar Wojtyla predikt de liefde, de kracht die al het andere uiteindelijk zal overwinnen.

Na de oorlog geeft Karol Wojtyla colleges over ethiek. Hij predikt de kracht van de liefde en probeert zijn medeburgers via die weg een hart onder de riem te steken. De benarde situatie van de arbeidende klasse ondervindt hij aan den lijve in de plaatselijke steengroeve waar hij met een valse werkvergunning aan de slag gaat om deportatie naar Duitsland te vermijden: het communisme heeft niet voor iedereen meer welstand gebracht, of vrije meningsuiting of democratie. Heel behoedzaam keert Wojtyla zich steeds meer openlijk tegen de politiek van de regering. Hij is een denker, een intellectueel en zijn talenten vallen op. Hij gaat als eerste in gesprek met het communistisch regime en probeert tot een vergelijk te komen, iets wat de katholieke kerk tot dan toe nooit heeft gedaan. Zijn meerderen zijn onthutst en berispen hem, maar tegelijk staan ze versteld van wat hij bereikt. Het respect voor Wojtyla groeit in beide kampen en tegelijk strooit hij de tegenstander zand in de ogen. Na zijn aanstelling als paus zal hij daarop voortbouwen.

Een boeiende, ontroerende, indrukwekkende film, waarin het jaarthema barmhartigheid in relatie met participatie  duidelijk naar voren komt!

Van harte aanbovelen! Jij komt toch óók ?!
En ... geef de informatie gerust door aan vrienden/vriendinnen.
Ook zij zijn van harte welkom! (Wel even aanmelden a.u.b.)

Kosten: € 10 (incl. brunch)

info

karinblaauw@hetnet.nl

locatieJongerenzolder, Julianaklooster, Hoogeweg 65
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroepJeugd en Jongeren Jeugd en Jongeren
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl