Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 16 augustus 2015    Evangelie van 2015-08-16
begintijd16:00 uur
 titelGrote mariabedevaart naar Bergharen
beschrijving

Op zondag 16 augustus vindt de jaarlijkse Maas en Waalse Bedevaart naar de Kapelberg van Bergharen plaats. Traditioneel wordt daar om 16.00 uur een eucharistie gevierd bij O.L.V. ter Nood Gods, de beeltenis van Maria met op haar schoot haar gestorven Zoon. Vooraf zal er weer gelegenheid zijn om uw eigen intenties op papier te zetten en in een bokaal te doen die tijdens de viering op het altaar wordt geplaatst. Deze intenties worden niet voorgelezen.

Thema
Als thema is dit jaar gekozen voor “Geborgenheid vinden bij Maria”. De moeder van Jezus wordt gezien als middelares tussen mens en God. Zij is het die als moeder een goed woordje voor je doet bij haar Zoon. Daarom, waar ter wereld je ook komt, wanneer er in een kerk ergens kaarsen worden gebrand, is dat meestal bij een beeltenis van Maria. Ook op de Kapelberg is dat niet anders. Vanuit ons hart is er een groot vertrouwen op haar. Met je nood kun je toch het best allereerst bij een moederfiguur terecht. Er bestaat nu eenmaal een diep menselijke verlangen naar verlossing, een roep om hulp. Helaas vragen veel mensen zich af of er wel ‘iemand’ is die luistert. Die vraag wordt door gelovigen en Mariavereerders met een volmondig “Ja” beantwoord. Diep in ons menselijk hart is er een weten dat ons roepen tot haar wordt gehoord, in liefde en mededogen. Vanuit dat weten mogen we haar van tijd tot tijd ook wel eens onze dankbaarheid tonen. Dat vergeten we vaak te snel.

Maas en Walers

Voorganger in de viering is pastor Ton van Balveren. Hij zal ook de preek verkondigen. Deze van oorsprong Drutenaar kent “De Berg” nog vanuit zijn jeugdjaren toen een van de jaarlijkse uitjes van het gezin waarin hij opgroeide bestond uit een fietstochtje naar Bergharen om er “in het zand te speulen”.  Tot 1 april 2014 was hij pastoor van de Mariaparochie in Etten-Leur. Vanwege zijn leeftijd en gezondheid ging hij toen met emeritaat en terug naar zijn geboortestreek. Nu springt hij regelmatig bij in de parochie H. Franciscus en H. Clara van Druten en omliggende dorpen. Diaken Hennie Witsiers, geboren te Maasbommel, zal hij aan zijn zijde vinden. Twee echte Maas en Walers dus.

Muziek en Zang
De viering wordt opgeluisterd door het Drutens Kerkkoor St. Caecilia, onder leiding van Peter van Est. Dit gezelschap heeft een zeer goede reputatie in het stroomgebied van de Maas en de Waal. Het blaasorkest MuzAnna van Bergharen, onder leiding van Bert Noordam, zal extra cachet aan het geheel geven. Na afloop bestaat er nog gelegenheid om de Kruisweg te lopen en stil te staan bij de lijdensweg die Jezus voor ons gegaan is. Deze wordt afgebeeld ik veertien staties die zijn vervaardigd door de Heumense kunstenaar Jac. Maris en zijn leerling Els ter Voort. Uiteraard is er die middag gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van een kopje koffie, thee of wat fris.

Hopelijk laten de weersomstandigheden het toe dat de bedevaartganger allemaal een plaats kunnen vinden dicht bij de kapel met het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods, waarbij al eeuwenlang mensen geborgenheid hebben gezocht en gevonden.

info

(0487) 72 44 18
info@mariakapelbergharen.nl
www.mariakapelbergharen.nl

locatieKapelberg, Molenweg 55
plaatsBergharen (Gelderland)
postcode66
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl